Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Gemeenten mogen zelf bepalen of boa’s hoofddoek mogen dragen: ‘Liever landelijk beleid’

Redactie

Gemeenten mogen zelf bepalen wat buitengewoon opsporingsambtenaren dragen als ze in uniform zijn. Dat zegt demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in reactie op het voornemen van de gemeente Utrecht om boa’s voortaan toe te staan om een hoofddoek te dragen. "Gemeenten gaan over hun eigen werknemers”, zegt hij tegen De Telegraaf.

In Utrecht wil de gemeenteraad op aandringen van de partij Denk dat boa’s voortaan met een hoofddoek of keppeltje over straat mogen. De Nederlandse BOA Bond is hier echter niet blij mee. Volgens hen zou dit een oplossing zijn voor een niet-bestaand probleem.

"We hebben een grote diverse achterban. Binnen die achterban is de vraag om met keppels en hoofddoeken aan het werk te mogen helemaal geen issue", zegt voorzitter Ruud Kuin tegen de krant. Hij ziet in het plan van de Utrechtse raad weinig anders dan partijpolitieke profilering.

'Voorkeur voor landelijk beleid'

Burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts zou liever zien dat dit soort richtlijnen wel landelijk geregeld worden. "Ik begrijp het op zich wel. De rechtspositie van politiemensen is weer een ander spoor dan de rechtspositie van de mensen die bij de gemeenten werken, waaronder de boa's", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zij hebben weer andere arbeidsvoorwaarden, dus daar kun je ook andere eisen stellen aan de uiterlijkheden en kledij."

Heerts vermoedt dat Grapperhaus met zijn beslissing daarop zinspeelt. "Maar mijn voorkeur zou het hebben om het in Utrecht niet heel veel anders te laten zijn dan in Amsterdam, Groningen of Apeldoorn."

Heerts heeft zelf, net als de BOA Bond, niet vanuit zijn gemeente gehoord dat er behoefte is aan verandering wat betreft de outfits van de boa's. "Maar hoe dat in andere gemeenten zit kan ik niet goed inschatten."

'Ligt erg gevoelig'

Ook wethouder voor Jeugd en Welzijn in Barendrecht Reshma Roopram is voorstander van landelijk beleid. "Je ziet dat dit heel erg gevoelig ligt in de samenleving, ook in verschillende gemeenten", zegt ze. "Een landelijke richtlijn zou veel discussies op gemeentelijk niveau voorkomen."

Temeer omdat de aandacht vooral moet gaan naar het respect voor het gezag van de politie en boa's, vindt Roopram. "Als je ziet hoe zij onder druk staan, zeker in coronatijd, mag dat ook aandacht krijgen."

LEES OOK: Amsterdam doet onderzoek naar het ‘inclusiever’ maken van boa-uniform: ‘Probleem creëren dat er niet is’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau