main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 14 november 2021 — 11:03

Bruls snapt burgemeester Breda die horeca langer open liet

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft begrip voor de keuze van burgemeester Paul Depla van Breda, die de horeca in zijn stad zaterdagavond toestond om na 20.00 uur open te blijven. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat café’s en restaurants vanaf zaterdag om 20.00 uur dicht moeten, om zo de opmars van het coronavirus tegen te gaan. Bruls snapt dat je “als burgemeester moet roeien met de riemen die je hebt”, zegt hij in WNL Op Zondag.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad heeft zaterdagavond nog contact gehad met Depla, zo vertelt hij in het tv-programma op NPO 1. Aanleiding voor de keuze van Depla was volgens hem “een combinatie van veel ondernemers die zeggen: ik doe het niet om 20.00 uur en een drukke dag”.

’s Middags moest er al veel politie worden ingezet vanwege demonstraties tegen Zwarte Piet in de stad. Volgens Bruls was er niet genoeg politiecapaciteit meer over om ’s avonds alle kroegen in één keer dicht te laten gaan.

‘Ik ga niet waarschuwen’

“Fraai is het niet”, aldus Bruls, zelf burgemeester van Nijmegen. “Ik schrik er ook van als ik hoor dat ondernemers gewoon de regels niet opvolgen.” Hij raadt de horeca komende avonden aan niet na 20.00 uur open te blijven.

In zijn eigen stad is hij dan ook duidelijk tegen ondernemers die dat toch doen. “Ik ga niet waarschuwen.” Tegen ondernemers die moedwillig openblijven zegt Bruls: “Dan gaat u gelijk dicht.”

‘In het algemeen goed verlopen’

Volgens burgemeester Annemarie Penn van Maastricht hebben hogere boetes voor ondernemers die zich niet aan de regels houden weinig zin. “Zware straffen helpen bij zware criminaliteit”, aldus de voormalig strafrechter bij WNL. In gesprek blijven met de horeca is volgens haar beter. “We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid.” Gemeenten controleren, maar overal zijn tekorten aan handhavers en politie. “We krijgen het niet waterdicht geregeld, dat gaat niet lukken in dit land.” Het zuiden van Limburg is momenteel een van de zwaarst door corona getroffen regio’s.

Het merendeel van de mensen houdt zich goed aan de regels, vindt Penn verder. Dat benadrukt ook Bruls. De eerste avond met de nieuwe openingstijden is volgens hem “in het algemeen” goed verlopen. Zeker “gezien de snelheid waarmee alles moet en de onvrede die eronder sluimert”.

‘Dat kan dan wel het gevolg zijn’

Oostenrijk voert maandag een lockdown in voor ongevaccineerden, zo werd zondag bekend. Bruls en Penn zeiden bij WNL dat zoiets ook in Nederland niet uit te sluiten is. “Als we ons gedrag nu niet aanpassen, dan kan dat wel het gevolg zijn”, aldus Bruls.

LEES OOK: Burgemeesters: lockdown alleen voor ongevaccineerden niet wenselijk, maar niet uit te sluiten

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier