Uitvallende treinen door verziekte werksfeer ProRail: ‘Cultuuromslag is nodig’
De aankomende maanden zullen reizigers steeds meer treinen zien uitvallen. Niet door het slechte weer, corona of defecte treinen, maar door de verziekte werksfeer bij ProRail. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD).
Vooral in Utrecht, een van de meest druk bezochte treinstations van Nederland, zit de helft van de ruim honderd werknemers thuis vanwege ziekte of uit onvrede. Dan zou een vervanger snel geregeld moeten zijn, maar niets is minder waar. Verkeersleiders van andere locaties hebben namelijk geen zin om daar in te vallen door de slechte sfeer.
Volgens vakbond FNV Spoor heeft ProRail de problemen aan zichzelf te wijten. De FNV vraagt naar eigen zeggen al jaren om aandacht. Het aantal verkeersleiders is door de jaren heen flink gekrompen vanwege de kosten. Het gevolg daarvan is dat de werkdruk behoorlijk toenam en dus ook de onvrede. "Diverse directies van ProRail hebben een tijdbom gecreëerd, die nu al tijden aan het ontploffen is", zegt bestuurder Michiel Boer tegen de krant. "Pas sinds enkele maanden werkt men aan echte oplossingen."
Niet gehoord
Betrokkenen binnen en buiten ProRail melden aan het AD dat de onvrede al tijden groot is. Zij klagen over 'een hoge werkdruk' en voelen zich al jaren niet gehoord door de directie van ProRail. De spoorwegbeheerder zelf zegt dat de oorzaak meer ligt bij "een groot tekort aan verkeersleiders", onder meer omdat veel veel medewerkers met pensioen gingen.
Vooral in Utrecht is de situatie nijpend, bevestigt ProRail bevestigt bij Verkeersleiding. "We hebben teveel gevraagd van mensen en hadden dit eerder moeten adresseren", stelt woordvoerder Martijn de Graaf.
Volgens vakbond FNV Spoor neemt de directie de problemen sinds enkele maanden eindelijk serieus. "Er is een begin gemaakt. Nu moeten ze doorpakken en echt naar het personeel luisteren."
'Zelfversterkend effect'
Hilmar Mulder, hoofdredacteur van Libelle, kan er niet bij dat de werksfeer bij ProRail zo slecht is. "Het is een zelfversterkend effect", zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Als mensen niet meer voor elkaar willen inspringen, wordt het van kwaad tot erger. Die cultuuromslag moet er komen. Er moeten snel mensen bij en zorgen dat er een fris en energiek team staat."
Niet alleen bij verkeersleiders, maar ook in de horeca ligt de werkdruk vaak erg hoog. "Meer inspraak. Trek personeel erbij, organiseer leuke dingen en zorg ook voor ontspanning. Dat is heel erg belangrijk", vertelt horecaondernemer Letty Wuijts. "En luister ook gewoon naar je personeel."
LEES OOK: Bussen in plaats van treinen rond Utrecht door personeelstekort