main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 november 2021 — 12:19

Horecawereld ziet extra maatregelen niet zitten: ‘Weinig besmettingen naar ons te herleiden’

Het demissionaire kabinet overlegt donderdag over eventuele nieuwe en strengere coronamaatregelen. Naar alle verwachtingen krijgt de horeca weer te maken met de zitplicht en wordt de sluitingstijd vervroegd. De definitieve beslissingen hierover moeten nog genomen worden en wordt vrijdag tijdens de persconferentie aangekondigd.

Voor horecaondernemers is het keer op keer gissen naar wat er komen gaat. Zeker als de besmettingen oplopen en het demissionaire kabinet overweegt stappen te ondernemen. Met dit soort onzekerheid kampt die sector al vanaf het begin van de pandemie. “Ik zit eigenlijk al twee jaar in een soort achtbaan en vraag mij af of het ooit nog wel gaat goedkomen”, zegt horecaondernemer Letty Wuijts in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Zitplicht

De horeca heeft nu al met enkele maatregelen te maken. Zo moeten bezoekers zowel binnen als buiten op het terras een QR-code laten zien en moet iedere eigenaar de deuren om middernacht sluiten.

Daar komt dus mogelijk de zitplicht bij, wat betekent dat groepen niet in de kroeg mogen staan of door elkaar heen mogen lopen. Horecaondernemers kunnen hierdoor veel inkomsten mislopen. “Er staan aan het eind van het seizoen allerlei borrels gepland en die gaan dus niet door nu”, zegt Wuijts. Het kan natuurlijk wel, een borrel, maar dan moet iedereen netjes op zijn of haar stoel blijven zitten. “Het is wel te organiseren, maar het is niet wat de mensen willen. Als bedrijven een borrel organiseren met 50 of 60, dan willen ze staan, al zet ik er krukken neer.”

Sluitingstijd

In de echte donkere coronadagen zat de horeca letterlijk op slot. Alles zat dicht. Toen het iets beter ging mochten de deuren open, maar tot 18.00 uur. Later werd dit 20.00 uur en voor een korte periode was er zelfs geen sluitingstijd. Volgens de huidige maatregelen die gelden moet de horeca om 00.00 uur dicht.

Nu lijkt het erop dat er wederom gesleuteld gaat worden aan de sluitingstijden. “Ik geloof totaal niet in een vroegere sluiting van de horeca. Mensen zijn op zoek naar gezelligheid en als dat bij mij maar tot 22.00 uur kan, dan vindt zich dat thuis plaats. Het wil niet zeggen dat het daar dan ineens veel veiliger is”, vertelt Wuijts.

Een ander probleem dat Wuijts ziet is dat niemand voor 22.00 uur vrijwillig de rekening vraagt. “Meestal moet je ze allemaal tegelijkertijd de deur uitsturen en buiten nemen ze vervolgens zoenend en knuffelend afscheid van elkaar. Dat lijkt mij ook niet veilig.”

‘Vreemd als horeca maatregelen krijgt’

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, is verbaasd als er beperkingen zouden komen voor de horeca. “Het lijkt mij vreemd dat er extra maatregelen komen, zeker als je ziet dat er weinig besmettingen te herleiden zijn naar de horeca. Het grote probleem zit in de thuissituatie, privéfeestjes en op het werk. Daar moeten de maatregelen zich op richten.”

Willemsen wil niet denken aan een lockdown, terwijl het Outbreak Management Team het demissionaire kabinet juist heeft geadviseerd deze voor een korte periode in te voeren. “Daar wil niemand aan denken, zowel economisch als sociaal niet. Dan moeten er ook weer pakketen opgetuigd worden”, zegt hij. “Het kan niet anders, dat als er beperkingen komen, er ook weer een nieuw compensatiepakket komt. De horeca heeft harde klappen gehad. We hebben zo’n 6 miljard euro aan eigen vermogen ingeleverd en dat gaat in deze maanden hard door. Steun is hard nodig.”

‘Ruimhartig pakket’

Niet alleen horecaondernemers, maar ook verenigingen die activiteiten organiseren hebben met deze frustraties te maken. Zo stelt Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen. “Het is van belang dat het kabinet daar duidelijkheid in geeft en daar niet te lang mee wacht. Mocht het toch helaas nodig zijn dat het kabinet vervelende maatregelen moet nemen, dan moet er wel een ruimhartig pakket klaarliggen om hen te helpen die het echt nodig hebben.”

LEES OOK: ‘Horeca krijgt te maken met extra maatregelen, coronapas uitgebreid naar dierentuin en pretpark’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf…

Lees meer

Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer