main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 november 2021 — 12:19

Horecawereld ziet extra maatregelen niet zitten: ‘Weinig besmettingen naar ons te herleiden’

Het demissionaire kabinet overlegt donderdag over eventuele nieuwe en strengere coronamaatregelen. Naar alle verwachtingen krijgt de horeca weer te maken met de zitplicht en wordt de sluitingstijd vervroegd. De definitieve beslissingen hierover moeten nog genomen worden en wordt vrijdag tijdens de persconferentie aangekondigd.

Voor horecaondernemers is het keer op keer gissen naar wat er komen gaat. Zeker als de besmettingen oplopen en het demissionaire kabinet overweegt stappen te ondernemen. Met dit soort onzekerheid kampt die sector al vanaf het begin van de pandemie. “Ik zit eigenlijk al twee jaar in een soort achtbaan en vraag mij af of het ooit nog wel gaat goedkomen”, zegt horecaondernemer Letty Wuijts in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Zitplicht

De horeca heeft nu al met enkele maatregelen te maken. Zo moeten bezoekers zowel binnen als buiten op het terras een QR-code laten zien en moet iedere eigenaar de deuren om middernacht sluiten.

Daar komt dus mogelijk de zitplicht bij, wat betekent dat groepen niet in de kroeg mogen staan of door elkaar heen mogen lopen. Horecaondernemers kunnen hierdoor veel inkomsten mislopen. “Er staan aan het eind van het seizoen allerlei borrels gepland en die gaan dus niet door nu”, zegt Wuijts. Het kan natuurlijk wel, een borrel, maar dan moet iedereen netjes op zijn of haar stoel blijven zitten. “Het is wel te organiseren, maar het is niet wat de mensen willen. Als bedrijven een borrel organiseren met 50 of 60, dan willen ze staan, al zet ik er krukken neer.”

Sluitingstijd

In de echte donkere coronadagen zat de horeca letterlijk op slot. Alles zat dicht. Toen het iets beter ging mochten de deuren open, maar tot 18.00 uur. Later werd dit 20.00 uur en voor een korte periode was er zelfs geen sluitingstijd. Volgens de huidige maatregelen die gelden moet de horeca om 00.00 uur dicht.

Nu lijkt het erop dat er wederom gesleuteld gaat worden aan de sluitingstijden. “Ik geloof totaal niet in een vroegere sluiting van de horeca. Mensen zijn op zoek naar gezelligheid en als dat bij mij maar tot 22.00 uur kan, dan vindt zich dat thuis plaats. Het wil niet zeggen dat het daar dan ineens veel veiliger is”, vertelt Wuijts.

Een ander probleem dat Wuijts ziet is dat niemand voor 22.00 uur vrijwillig de rekening vraagt. “Meestal moet je ze allemaal tegelijkertijd de deur uitsturen en buiten nemen ze vervolgens zoenend en knuffelend afscheid van elkaar. Dat lijkt mij ook niet veilig.”

‘Vreemd als horeca maatregelen krijgt’

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, is verbaasd als er beperkingen zouden komen voor de horeca. “Het lijkt mij vreemd dat er extra maatregelen komen, zeker als je ziet dat er weinig besmettingen te herleiden zijn naar de horeca. Het grote probleem zit in de thuissituatie, privéfeestjes en op het werk. Daar moeten de maatregelen zich op richten.”

Willemsen wil niet denken aan een lockdown, terwijl het Outbreak Management Team het demissionaire kabinet juist heeft geadviseerd deze voor een korte periode in te voeren. “Daar wil niemand aan denken, zowel economisch als sociaal niet. Dan moeten er ook weer pakketen opgetuigd worden”, zegt hij. “Het kan niet anders, dat als er beperkingen komen, er ook weer een nieuw compensatiepakket komt. De horeca heeft harde klappen gehad. We hebben zo’n 6 miljard euro aan eigen vermogen ingeleverd en dat gaat in deze maanden hard door. Steun is hard nodig.”

‘Ruimhartig pakket’

Niet alleen horecaondernemers, maar ook verenigingen die activiteiten organiseren hebben met deze frustraties te maken. Zo stelt Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen. “Het is van belang dat het kabinet daar duidelijkheid in geeft en daar niet te lang mee wacht. Mocht het toch helaas nodig zijn dat het kabinet vervelende maatregelen moet nemen, dan moet er wel een ruimhartig pakket klaarliggen om hen te helpen die het echt nodig hebben.”

LEES OOK: ‘Horeca krijgt te maken met extra maatregelen, coronapas uitgebreid naar dierentuin en pretpark’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in