Steeds meer klassen naar huis door corona: ‘Dit is niet goed voor sociale gezondheid van kinderen’
Leraren die ziek zijn, kinderen die corona hebben, of een van beide die in aanraking is gekomen met iemand die besmet was. Het komt weer steeds vaker voor dat in dit soort gevallen klassen naar huis worden gestuurd. Ofwel: thuis lessen volgen.
Het is niet alleen voor kinderen en leraren een slechte ontwikkeling, maar ook (werkende) ouders komen erdoor in de problemen. Kinderen helpen bij hun schoolopdrachten en daarnaast ook het eigen werk blijven doen blijkt haast onmogelijk.
Dat merkt ook Marjet Winsemius, oprichter van Stichting Voor Werkende Ouders. "Wij krijgen van ouders weer heel veel signalen op ons meldpunt binnen. Waarbij ouders zich heel veel zorgen maken, omdat ze zien dat kinderen weer heel veel kinderen thuis zitten", zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO1.
Lockdown
Dat veel kinderen thuis zitten heeft ook invloed op de ouders, doordat zij zelf hun werk niet kunnen doen. "Daarnaast maken zij zich ook zorgen over een mogelijke lockdown die eraan zit te komen."
Of het ook tot een lockdown komt is nog maar de vraag. De besmettingen lopen in ieder geval op en de ziekenhuizen en ic-bedden raken voller en voller. Winsemius legt uit waarom zij een lockdown liever vermijdt. "Het is voor niemand goed, vooral voor kinderen niet. We zien ook dat de vertragingen niet worden ingehaald en dat is vooral voor kinderen met laagopgeleide ouders een probleem. We weten ook uit voortgangsrapportage dat het niet goed is voor de sociale gezondheid van kinderen."
Scholen sluiten
Tijdens de eerste lockdown werden scholen voor lange tijd gesloten. Daar werd over gezegd: 'dit nooit meer doen.' Gaat het er deze winter dan toch wel van komen? "Dit moet je als allerlaatste doen", zegt Derk Boswijk, Tweede Kamerlid CDA. "We hebben ook geleerd dat we nooit, nooit kunnen zeggen. Maar als het op een bepaald moment niet kan, dan kun je ook niks uitsluiten. Dat is helaas de situatie waar wij nu inzitten."
De politicus geeft aan dat zij, het demissionair kabinet, zich toch weer hebben laten verrassen door corona. Daar kan Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland, geen begrip voor hebben. "Dit zag je aankomen. Je ziet het stijgen en het gaat maar door. Als er al een handrem is, dan is de remweg drie weken voordat wij merken dat het aanbod van patiënten afneemt."
Tasche noemt de zogenoemde handrem van het kabinet niet rigoreus genoeg en is voorstander van een lockdown. "En het zou mooi zijn als dat dan samenvalt met de vakanties op scholen. Want daar verspreidt het snel. De kinderen worden niet ziek, maar zijn een oorzaak van de verspreiding."
LEES OOK: Ziekenhuisbestuurder pleit voor korte lockdown: ‘Hoop op rigoureuze maatregelen’