Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Koningspaar op staatsbezoek in Noorwegen: ‘Veel te leren over energietransitie’

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op staatsbezoek in Noorwegen. Het koningspaar is daar met als doel om de band met Noorwegen warm te houden en om de samenwerking op gebied van klimaat en energietransitie te bevorderen.

"Hij heeft een grote fascinatie voor waterstof", zegt Coks Donders, koningshuisjournalist van WNL, over de koning in Goedemorgen Nederland op NPO1. "En dat is een onwijs belangrijk element in onze energietransitie." In Noorwegen zijn ze op dat gebied al een stuk verder. "Wij kunnen veel leren over hoe je waterstof kunt opslaan en hoe je het kunt vervoeren. Dat is dus een van de redenen waarom zij daar zijn."

'Positief voor langdurige samenwerking'

Maar hoe werkt zo'n staatsbezoek dan precies? De koning is weliswaar het staatshoofd van Nederland, maar heeft verder geen impact over wat voor beleid er wordt gevoerd op bijvoorbeeld het gebied van energietransitie. "Willem-Alexander heeft vooral persoonlijke interesse daarin en zal hele andere vragen stellen dan als je er politici heen stuurt. We zien dat kabinetten nogal snel wisselen. De koning is daarentegen blijvend, een stabiele factor. Voor een langdurige samenwerking is dat positief."

Energietransitie

De Noren hebben al enkele decennia lang een fonds. Gevuld met geld uit de olie- en gaswinning. Daar zitten inmiddels miljarden euro's in. Heeft Nederland daar een kans laten liggen? "In Nederland hebben we het goed gedaan. We hebben veel sociale zekerheid en de infrastructuur is ontzettend goed", zegt CDA-politicus en Tweede Kamer-lid Derk Boswijk. "We zijn inmiddels wel ingehaald door de aardbevingproblematiek en daar hadden we eerder op moeten anticiperen."

Mede daardoor ligt er een nieuwe en grote uitdaging op tafel erkent Boswijk. "We moeten nu veel sneller de energietransitie realiseren, omdat we steeds minder gas uit onze eigen gasvelden kunnen halen."

Koningshuizen

Energietransitie dus. Dat is waar de twee koningshuizen het woensdag vooral over gaan hebben. Maar liggen deze twee elkaar wel? "Er zit wel een generatiekloof tussen koning Harald en onze koning (resp. 84 en 54 jaar oud, red.), maar zij zijn wel op goede voet met de kroonprins en zijn vrouw", aldus Donders.

"Wij vinden ons eigen koningshuis los en vrij, maar dat zijn die Noren nog veel meer. Je zult er minder pracht en praal zien. Geen luxe jachten in de havens van de Côte d'Azur, maar eerder berghutten in Noorwegen waar ze met rugzak om trektochten maken."

'Heel sympathiek'

Donders stipt nog aan dat het met de populariteit van het koningshuis in Nederland niet al te best gaat. Dat komt doordat het zo onzichtbaar is geweest tijdens coronatijd, vindt Donders. "En met alle respect, de onhandigheid van Willem-Alexander heeft toch voor wat deukjes gezorgd in die populariteit."

Prinses Amalia kan daar snel verandering in brengen als zij meer in beeld komt. De prinses wordt op 7 december 18 jaar. "Het is een heel sympathiek meisje, vrouw straks, en dat gaat absoluut een boost geven aan de populariteit van het koningshuis op het moment dat zij in beeld komt. "

LEES OOK: Koning bezoekt wereldtentoonstelling in Dubai: ‘Veel kansen voor Nederlandse ondernemers’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau