Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Weet jij wat een middelingsregeling is? Veel Nederlanders lopen honderden euro’s mis

Redactie

Nederlanders laten dit jaar miljoenen euro's bij de Belastingdienst liggen door onbekendheid met de zogenoemde middelingsregeling. Dat meldt het AD naar aanleiding van een analyse van Knab op basis van openbare Kamerstukken en een steekproef onder 2600 klanten. We zouden met 'zijn allen' zo'n 163 miljoen euro laten liggen.

Met een middelingsregeling kunnen mensen belastinggeld terugvragen als hun inkomen in de afgelopen vijf jaar schommelde. Het gaat daarbij om mensen die het ene jaar in een hogere belastingschijf zaten dan het andere jaar. Bij deze groep kunnen de inkomens van de drie opeenvolgende jaren worden gemiddeld. Maar volgens het onderzoek van Knab heeft 49 procent van de Nederlanders nog nooit van deze regeling gehoord. Daarnaast weet 20 procent wel dat die bestaat, maar weten ze niet hoe ze de regeling moeten aanvragen.

Dat terwijl het bedrag dat de Belastingdienst per middeling terugstort de laatste jaren flink is gestegen. Ging het in 2016 om nog gemiddeld 1600 euro per persoon, bedroeg dat in 2020 gemiddeld maar liefst 3100 euro per persoon.

348 miljoen euro

Uit een evaluatie van het ministerie van Financiën in 2018 kwam al naar voren dat van de 350.000 mensen die recht hadden op de middelingsteruggave slechts 15 procent die ook daadwerkelijk had aangevraagd. Iets meer dan de helft van deze mensen was in loondienst. De rest was zelfstandig ondernemer.

In totaal keerde de Belastingdienst in 2017 een bedrag van 87 miljoen euro uit aan middelingsuitkeringen. Dat had vier keer meer kunnen zijn, zo bleek uit een eerdere evaluatie. Als iedereen die er recht op had gebruik had gemaakt van de regeling, had de fiscus 348 miljoen euro moeten uitkeren.

Volgens financieel expert Oskar Barendse is het jammer dat zoveel geld ongebruikt blijft. "Volgens het ministerie zou de Belastingdienst in 2021 ongeveer hetzelfde bedrag moeten uitkeren als in 2017. Maar die verwacht in werkelijkheid ‘slechts’ 185 miljoen uit te keren", zegt hij tegen de krant. "Dat betekent dat we met z’n allen zo’n 163 miljoen euro laten liggen."

LEES OOK: ‘Duizenden huishoudens die recht hebben op huurtoeslag lopen geld mis’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau