main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 november 2021 — 10:09

Maatregelen Sinterklaasintocht verschillen per gemeente: ‘Vervelend en ook raar’

Komend weekend is de intocht van Sinterklaas, maar per gemeente verschilt het hoe de intocht wordt gehouden. Dat heeft alles te maken met de oplopende coronabesmettingen. Op sommige plekken is de goedheiligman zelfs helemaal niet welkom.

In verschillende gemeenten moeten bezoekers van de intocht een coronapas tonen. Utrecht kiest daar niet voor. Die stad ziet de intocht als een doorstroomevenement. In de buitenlucht kan het volgens de gemeente op een relatief veilige manier plaatsvinden.

In Amsterdam is de route die Sinterklaas aflegt door de stad langer dan normaal, om het publiek zo beter te kunnen spreiden. Mensen die langs de vaarroute staan om de Sint te verwelkomen hoeven geen coronatoegangsbewijs te tonen. Toch roept de organisatie mensen die niet zijn gevaccineerd of niet zijn genezen van corona op om niet te komen.

In onder meer Naarden gaat het feest helemaal niet door en ook in Amersfoort wordt gevreesd dat de Sint niet komt. De organisatie heeft zich daar teruggetrokken omdat het van de gemeente bezoekers om een QR-code moest vragen. Ook in Roermond is de intocht afgeblazen. Het bestuur van het intochtcomité zegt niet te kunnen instaan voor de gezondheid van het publiek en de talloze vrijwilligers in verband met corona.

Grapperhaus: Aan burgemeesters om maatregelen te treffen

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) benadrukte maandag dat gemeenten zelf mogen beslissen onder welke voorwaarden de intocht wordt gehouden. Vanuit Den Haag komt er geen landelijk verbod. “Het is aan burgemeesters om maatregelen te treffen”, zei hij.

“De maatregelen van afgelopen weekeinde laten nu ruimte om lokaal te beslissen hoe je met zulke buitenevenementen omgaat, soms met coronatoegangsbewijs”, aldus Grapperhaus.

‘Gemeenten moeten afstemmen’

Voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal stelt dat gemeenten onderling goed moeten afstemmen welke maatregelen er worden genomen. “In bijvoorbeeld Limburg hebben de regiovoorzitters die in het Veiligheidsberaad zitten gezegd: we doen het niet. Dan sluiten al die burgemeesters in de regio zich erbij aan”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“In Brabant zeggen ze: we doen het wel. Dat is vervelend en ook raar. Het kan ertoe leiden dat mensen die op de grens tussen Limburg en Brabant wonen even de grens overgaan om gezellig mee te vieren”, aldus Rosenthal.

LEES OOK: Sinterklaasfeest in Veendam gaat niet door vanwege bedreigingen: ‘Enorm triest’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in