main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 november 2021 — 14:49

Veel beloftes bij klimaattop, maar ‘nog te vroeg om de vlag uit te hangen’

De klimaattop in Glasgow heeft zijn eerste week achter de rug. Er zijn toezeggingen gedaan en beloftes gemaakt, maar is dit allemaal voldoende om de opwarming van de aarde tegen te gaan? “Op een breed terrein is er een aantal toezeggingen gedaan: ontbossing, meer duurzame financiering, grotere betrokkenheid van bedrijven, investeerders bij energietransitie, minder gebruik van steenkolen”, zegt Robert van de Roer, diplomatiedeskundige in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Dat wil volgens Van de Roer echter niet zeggen dat de top al meteen geslaagd is. “Het gaat er uiteindelijk om dat we niet boven de 1,5 graad opwarming komen en op dit moment stevenen wij daar helemaal niet op af.” Integendeel zelfs. “Bij ongewijzigd beleid stevenen we af op 3 procent stijging aan het eind van de eeuw. Het gaat erom of ook de grote spelers zich gaan committeren aan de afspraak van 1,5. Met name China en Rusland, en dat is voor nu niet duidelijk.”

‘Nu beginnen de echte onderhandelingen’

De bal ligt dus bij de grote landen buiten Europa, erkent ook klimaatverslaggever Edwin Timmer van De Telegraaf. “Komende week gaan de echte onderhandelingen beginnen. Het zal dan vooral gaan over geld en om de vraag of landen wel echt voldoende gaan doen.” Volgens Timmer is men in de rest van de wereld nog lang niet zo ver als de Europese Unie. De vraag is dus wie de extra stapjes moet zetten.

Als viroloog heeft ook Ab Osterhaus ook een mening over de klimaatverandering. Hij ziet namelijk een verband met de uitbraak van het coronavirus. “Een van de redenen waarom wij steeds meer uitbraken en pandemieën krijgen heeft ook hiermee te maken”, doelt de viroloog op de klimaatveranderingen.

Arme landen

Van de Roer gaat verder en benadrukt nogmaals de 1,5 graad-doelstelling. “Kun je landen controleren, dwingen tot een update van hun doelstellingen en ze daarop aanspreken als zij hun verplichtingen niet nakomen?” Dat gaat niet zomaar, want daar is wet -en regelgeving voor nodig.

“Rijke landen moeten de beurs trekken om de arme landen in het klimaatbeleid mee te trekken”, concludeert Van de Roer. Het investeren in de armere landen is dus bijna een must. “Die lopen het meeste risico, maar hebben niet het geld om zelf de transitie door te maken.” Het is dus de vraag of de rijkere landen hierin meegaan. “Ik ben optimistisch, maar het is nog te vroeg om nu al de vlag uit te hangen.”

LEES OOK: Klimaattop in Glasgow van start: ‘Gebruik van kernenergie wordt steeds serieuzer’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer