Hoe krijg je de arbeidsmarkt in beweging voor de volgende generatie?
Millennials zijn echte 'job hoppers'. Ze verruilen hun baan gemakkelijker in voor een andere dan voorgaande generaties. Hierdoor blijft de arbeidsmarkt in beweging. Dat is voordelig, want als er een tekort is in een bepaalde sector, dan kan dat door 'omscholers' worden opgevuld. Maar hoe krijg je de arbeidsmarkt écht in beweging voor de volgende generatie zodat zij nog flexibeler kunnen zijn?
Volgens arbeidsdeskundige Ton Wildhagen kan er nog veel meer gedaan worden om beweging te creëren. "Je moet investeren in omscholing. Je kunt mensen zelf een budget geven. Nu zijn ze vaak heel erg afhankelijk van de werkgever", zegt Wildhagen in Stand van Nederland: Generatie Next. Wildhagen haalt de Scandinavische landen aan als voorbeeld, waar dit al volop gebeurt. "Je kunt er ook voor zorgen dat de overheid meer gaat stimuleren."
'Moeilijk om vol te houden'
Bastiaan is één van die millennials die zijn oude baan opzegde en voor iets heel anders koos. Voorheen was hij marketeer, nu volgt hij de Pabo om basisschooldocent te worden. "Mijn collegegeld wordt betaald door mijn nieuwe werkgever. Als dat niet zo zou zijn dan wordt het wel heel moeilijk."
Maar geld om een nieuwe opleiding te volgen is niet het enige wat een overstap lastig kan maken, vindt Bastiaan. "Je moet werk en studie combineren. Het kan moeilijk zijn om vol te houden."
De arbeidsmarkt verandert. Dertig jaar voor dezelfde baas werken komt straks nauwelijks meer voor. Millennials willen zelf bepalen waar, wanneer en voor wie ze werken. Maar is de arbeidsmarkt tegen die flexibiliteit opgewassen?
Raquel Schilder zoekt uit wat er moet veranderen om de nieuwe generatie meer ruimte te geven. En is dat wel haalbaar voor werkgevers?
Kijk donderdag om 22.22 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.