main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
4 november 2021 — 16:38

EMA komt in december met oordeel over vaccineren van kinderen vanaf 5 jaar

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt waarschijnlijk in december met een oordeel over het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen het coronavirus. Dat heeft de vaccinwaakhond donderdag laten weten. Als de organisatie positief is, kunnen Nederland en andere landen besluiten om ook die kinderen een prik te geven.

Fabrikanten Pfizer en BioNTech hebben gevraagd om goedkeuring van hun vaccin voor de groep kinderen. Hun vaccin is al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder.

De Verenigde Staten hebben het Pfizer-vaccin deze week goedgekeurd voor kinderen van 5 jaar en ouder.

Bij de proeven kregen de kinderen van 5 tot en met 11 jaar twee prikken van elk 10 microgram van het vaccin. Dat is minder dan bij mensen van 12 jaar en ouder. Zij krijgen 30 microgram per prik. Ondanks de lagere dosis maakten de kinderen van 11 jaar en jonger evenveel antistoffen aan als 16- tot 25-jarigen, zeggen Pfizer en BioNTech. Bovendien zouden de bijwerkingen mild zijn geweest.

Pfizer en BioNTech doen ook al onderzoek naar het effect van het vaccin bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar. Die groep krijgt 3 microgram vaccin per prik, dus een tiende van de dosis die 12-plussers krijgen.

Boosterprik

Het EMA heeft twee vaccins al goedgekeurd voor boosterprikken, namelijk Pfizer/BioNTech en Moderna. De organisatie verwacht in de komende weken informatie van het Nederlandse Janssen te krijgen over de werking van boosterprikken met dat vaccin en het EMA praat ook met AstraZeneca over mogelijke boosterprikken.

De vaccinwaakhond doet ook onderzoek naar het ‘mengen’ van vaccins voor boosters. Dat zou betekenen dat iemand bij de aanvullende prik een ander middel krijgt dan bij de eerste inentingen. “Dit lijkt een aantrekkelijke strategie om op een efficiënte manier de afweer te versterken”, aldus Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het EMA. Hij verwacht dat het oordeel daarover in de komende maand komt.

Vijfde vaccin

Europa krijgt mogelijk ook de beschikking over een vijfde vaccin. Novavax heeft het EMA informatie verstrekt over de productie van het middel, dat al sinds februari wordt beoordeeld. In de “komende weken of maanden” zou het vaccin goedgekeurd kunnen worden, liet Cavaleri weten. Nederland had alvast 3,8 miljoen doses van het middel besteld.

LEES OOK: GGD: boosterprik 80-plussers in december snelst mogelijke optie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer