Steeds meer besmettingen in verpleeghuizen: ‘Zo snel mogelijk beginnen met boosterprik’
In verpleeghuizen groeit de zorg om het aantal toenemende besmettingen. In meer dan 370 verpleeghuizen, 15% van alle locaties in Nederland, zijn de afgelopen vier weken ouderen getroffen door corona. Dagelijks komen er ook steeds meer verpleeghuizen met diezelfde zorgen bij. Zo blijkt uit het coronadashboard.
Wegens het besmettingsgevaar onder de bewoners van verpleeghuizen is er tijdens de coronapersconferentie aangekondigd dat iedereen boven de 80 een boosterprik kan halen. Daarna zijn de 60+'ers aan de beurt.
'Meteen beginnen aan boosterprik'
Viroloog Ab Osterhaus spreekt zich in Goedemorgen Nederland op NPO1 uit over de boosterprik. "We moeten er zo snel mogelijk mee beginnen. De hele logistiek moet eerst nog geregeld worden, want dat kost enige tijd om dat uit te rollen. Het is in ieder geval een goede zaak om te beginnen met de ouderen te vaccineren en geleidelijk aan naar de jongeren toe te gaan."
Tijdens de persconferentie werden ook nieuwe maatregelen opgesomd. Onder meer de uitbreiding van de coronapas en de terugkeer van het mondkapje. Maar is dit wel genoeg om de toename in besmettingen tegen te gaan? "Als wij ons goed aan de maatregelen houden en als er goed gehandhaafd wordt, gaat het er wel in bijdragen."
Vaccinatiebeleid
Osterhaus spreekt nog over de staart van de pandemie. Het einde is dus in zicht volgens de viroloog, mits iedereen zich aan de nieuwe maatregelen en de basisregels houdt. Daar haakt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, op in. "De enige echte optie is de vaccinatie en de vaccinatiegraad. Schijnbaar is die laatste 15% (niet gevaccineerd, red.) de oorzaak van wat wij nu meemaken."
Wel onder voorbehoud dat mensen die gevaccineerd zijn ook nog steeds ziek kunnen worden, meldt Vonhof er nog bij. "Per saldo is dat de kleinste groep en laten we dat gewoon een keer tegen elkaar zeggen. Wie liggen er op de IC's? Waar komen zij vandaan? Ga je daarop richten en zet daar het vaccinatiebeleid op in. Ik ben tegen een verplichting, maar je kunt wel beter en dichter bij de mensen komen."
IC-bedden en zorgpersoneel
Het probleem hoeft echter niet alleen bij de ongevaccineerden te liggen. Er zou ook meer nadruk gelegd kunnen worden op het aantal IC-bedden en meer zorgpersoneel. In dat geval kunnen zieken meer en beter opgevangen worden. "Je trekt niet een la open en er komen allemaal verpleegkundigen en IC-deskundigen uit. Ik ben er wel van overtuigd dat je na 20 maanden de capaciteit had uit kunnen breiden.", zegt voorzitter mobiliteitsalliantie Steven van Eijck.