Kamerleden in startblokken voor coronadebat: ‘Hou op met dwingen, pushen en uitbreiden vreselijke coronatoegangsbewijzen’
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdagavond in een persconferentie aankondigde. Er moet dan blijken of er voldoende steun is voor de maatregelen die het kabinet mogelijk volgende week wil inzetten, als de stijging in de ziekenhuisbezetting geen halt wordt toegeroepen. Kamerleden zijn kritisch over de aankondigde maatregelen en staan in de startblokken.
Zo is JA21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij geen voorstander van de uitbreiding van de coronapas. Die moet vanaf zaterdag onder meer bij buitenterrassen en in de amateursport worden getoond. Die laatste maatregel geldt voor iedereen boven de 18 jaar, ook voor het publiek. Ook in sportscholen en zwembaden wordt het zogeheten coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht.
Naast de maatregelen die deze week ingaan, treft het kabinet ook al voorbereidingen om verder te gaan, mocht het tij in de ziekenhuizen niet worden gekeerd. Gedacht wordt aan invoering van het CTB op de werkvloer en in zogenoemde niet-essentiële winkels, waaronder bijvoorbeeld kleding- of elektronicazaken worden verstaan.
'Het krijg je het verzonnen?'
"Wij waren tegen de coronapas en wij blijven er tegen", schrijft Pouw-Verweij. "Het is voor ons dan ook onbespreekbaar om deze verder uit te breiden naar het werk. Werken is geen vrijblijvende keuze. Mensen hun inkomsten ontzeggen op basis van hun vaccinatiestatus is onacceptabel."
Tekst gaat verder onder tweet.
Wij waren tegen de Coronatoegangspas en we blijven er tegen. Het is voor ons dan ook onbespreekbaar om deze verder uit te breiden naar het werk. Werken is geen vrijblijvende keuze. Mensen hun inkomsten ontzeggen op basis van hun vaccinatiestatus is onacceptabel. (1/6)
— Nicki Pouw-Verweij (@NickiVerweij) November 2, 2021
"Verruimingen van de coronapas zullen wij niet steunen. Hetzelfde geldt voor sportscholen en zwembaden. Gezondheid bevorderen door bewegen te bemoeilijken. Hoe krijg je het verzonnen? Juist nu moet beweging en gezondheid worden gestimuleerd", aldus het Kamerlid.
PVV-leider Geert Wilders formuleert het nog steviger. "Hou op met dwingen, pushen en uitbreiden van die vreselijke coronatoegangsbewijzen. Pure schijnveiligheid. En had maar miljarden extra geïnvesteerd in meer zorgcapaciteit en verpleegkundigen ipv in asielzoekers!", schrijft hij.
Tekst gaat verder onder tweet.
Hou op met dwingen, pushen en uitbreiden van die vreselijke coronatoegangsbewijzen. Pure schijnveiligheid. En had maar miljarden extra geïnvesteerd in meer zorgcapaciteit en verpleegkundigen ipv in asielzoekers! #persconferentie #persco pic.twitter.com/yRoYNmCaeW
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) November 2, 2021
Paternotte (D66): 'De vraag is: wat als dit niet genoeg is?'
Jan Paternotte (D66) staat wél achter de aangekondigde maatregelen, maar vraagt zich juist af of er wel genoeg wordt gedaan. "De vraag is: wat als dit niet genoeg is?", schrijft hij op Twitter. "Als er meer nodig is staat wat D66 betreft voorop: niet vrijheid weer inleveren die we dankzij de vaccins juist terughebben. Gevaccineerden lopen 33 keer kleiner risico op ziekenhuisopname. Dus: waar nodig vrijheid behouden door uitbreiding CTB."
Tekst gaat verder onder tweet.
Terecht neemt kabinet deze maatregelen. Water staat de ziekenhuizen aan de lippen, en de zorg voor talloze hartpatiënten en kankerpatiënten komt nu in gevaar.
— Jan Paternotte (@jpaternotte) November 2, 2021
Door uitbreiding CTB✅ blijft álles open, voor iedereen.
De vraag is: wat als dit niet genoeg is? #draadje
Ook schrijft hij: "Zonder effectieve handhaving heeft geen enkele maatregel zin. Op sommige plekken lijkt het of vaker niet dan wel gecheckt wordt. Bij #persconferentie net weer geen duidelijkheid over wat is gebeurd met 45 miljoen euro voor handhaving. Dit moet heel snel beter."
Oppositiepartijen kritisch
Volgens parlementair journalist van WNL Marieke Smits is de gehele oppositie kritisch op de aangekondigde maatregelen en vooral over de uitbreiding van de coronapas. "En het is de PvdA die er nog twijfelend in staat en zich door het debat van vandaag wil laten overtuigen", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Zij hebben nog geen duidelijk standpunt ingenomen."
Maar het wordt "nog echt wel spannend of het er doorheen gaat komen", zegt Smits. "Alleen al het invoeren van het toegangsbewijs zelf was al gedoe. Dat heeft het kabinet er net doorheen gekregen. Dus het feit dat het wordt uitgebreid maakt het natuurlijk alleen maar ingewikkelder."
Ook coalitiepartij ChristenUnie is tegenstander. Smits: "Dat zijn ze sinds het begin. Dus die uitbreiding maakt het niet dat ze daar opeens wel voorstander van zijn. Het blijft bij CDA, VVD en D66." Er is daarom steun van ten minste één oppositiepartij nodig, zegt Smits. Bij de invoering van de coronapas kwam die er in de vorm van de PvdA.
Als er geen meerderheid komt, is het nog maar de vraag of de aangekondigde maatregel blijft staan. "Maar hoe het politieke spel werkt is dat ze kijken: hoe kunnen we partijen tegemoet komen. De PvdA wil verantwoordelijkheid nemen, maar zal ook met een lijstje het debat in gaan."
Mondkapje en 1,5 meter
Naast de bredere inzet van de coronapas wordt er ook weer geadviseerd 1,5 meter afstand te houden, en wordt het weer verplicht een mondkapje te dragen in winkels, bibliotheken, stations en in het hoger onderwijs. Ook bij contactberoepen, zoals kappers, keert het mondkapje terug. Voor die maatregelen lijkt in ieder geval wel steun.
LEES OOK: Discussie tussen Rutte en De Jonge: ‘Ik ben niet in de business van het overtuigen’