Dilemma voor Rutte: ‘Als je nu al te ver gaat wakker je tweedeling weer aan’
Door oplopende besmettingen en ziekenhuizen die voller raken trapte het demissionaire kabinet dinsdag op de rem. Met een nieuw pakket aan coronamaatregelen is het de bedoeling om de golf aan besmettingen de kop in te drukken.
Om te beginnen gaf demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie aan dat de basisregels weer geldig zijn. Daar vallen onder andere de anderhalvemeterregel, geen handen schudden en je laten testen bij klachten onder. Ook werd het belang van thuiswerken extra benadrukt.
Mondkapjesplicht
Daar bovenop komen dus vanaf 6 november extra maatregelen. De mondkapjesplicht krijgt weer een extra dimensie. Naast het verplicht dragen van een mondkapje in het onder meer het openbaar vervoer moeten burgers er nu ook weer eentje dragen in alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt. Denk aan supermarkten, winkels, bibliotheken of spellocaties.
Ook bij contactberoepen is het als dienstverlener en klant verplicht om een mondkapje te dragen.
Coronapas
Daarnaast wordt ook de coronapas breder ingezet. Voor een aantal sectoren was de QR-code al een verplichting en daar komen er nu een hoop bij: buitenterrassen in de horeca, iedereen van boven de 18 jaar die aan georganiseerde sport -of kunst & cultuurbeoefening doet.
Alle (nieuwe) maatregelen zijn via de website van het RIVM terug te vinden.
Dilemma
Marieke Smits, parlementair journalist van WNL, merkt op dat Rutte met een dilemma zit. "Als je nu al te ver gaat in het buitensluiten van de niet-gevaccineerden, dan wakker je de tweedeling weer aan. Politiek is daar geen draagvlak voor, maatschappelijk wel. Daarentegen zie je ook het contrast, dat hij zegt dat men meer moet openstaan voor elkaars mening en meer naar elkaar moet luisteren", zegt zij in Goedemorgen Nederland.
Het dilemma uit zich ook in de ondernemende sector en het zogenoemde 2G-model, waar allen gevaccineerden of personen die hersteld zijn van corona, ergens naar binnen mogen. Hou zou de tweedeling alleen maar erger kunnen maken. MKB-voorzitter Jacco Vonhoff reageert: "Als je niet meer met een test naar binnen mag, dan wordt dat voor ondernemers ook lastig. Die ondernemer wil zijn winkel voor iedereen openstellen, dat zijn namelijk klanten."
Leren leven met corona
Volgens Smits wordt er door de Tweede Kamer vooral naar de korte termijn gekeken. "Vandaag (woensdag, red.) gaat het in het debat over de coronapas en de uitbreiding daarvan. Er is voor nu nog geen meerderheid en er wordt vooral gekeken naar of het toch binnen nu en twee weken kan worden ingevoerd."
Maar wat is dan nu leven met corona? Het constant schipperen tussen strenge en soepele maatregelen of toch het doordrukken van 2G? "Op enig moment moet je principiële keuzes maken. Met 2G sluit je mensen die nu binnenkomen met een test uit. Dan maak je definitief een keuze voor een tweedeling in de maatschappij", zegt Steven van Eijck, voorzitter mobiliteitsalliantie. "Het is behoorlijk heftig als je als Tweede Kamer zo'n keuze op lange termijn maakt."
LEES OOK: Discussie tussen Rutte en De Jonge: ‘Ik ben niet in de business van het overtuigen’