Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Met je coronapas naar werk? ‘Dat gaat mij te ver’

Redactie

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vindt dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer ingezet moet worden. Daar zou een wetswijziging voor nodig zijn, zo zei hij zondag in het programma Buitenhof.

Ook VNO-NCW en MKB Nederland zijn voorstander van de coronapas op de werkvloer. "Wij delen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben er eventueel naar te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf", laat een woordvoerder namens de twee werkgeversorganisaties weten aan het AD.

De werkgeversorganisaties zijn echter niet enthousiast over het voorstel van Bruls, ook burgemeester van Nijmegen, om de anderhalvemetermaatregel weer in te zetten. Dat zou te veel beperkingen opleveren.

'Zet de deur open voor verdere aantasting grondrechten'

FNV is per definitie tegen de inzet van een coronabewijs op de werkvloer. Naar een restaurant gaan is vrijwillig, maar naar werk gaan is onderdeel van je levensonderhoud, beargumenteert de vakbond. "Stel nou dat een wijziging van de wet, via een heel zorgvuldig traject, in gang wordt gezet", zegt FNV-bestuurder Kitty Jong tegen het AD. "Dan kan dat ook weer de deur openzetten voor een verdere aantasting van de grondrechten. Werkgevers willen al veel langer weten of iemand ziek is, ziek is geweest of bijvoorbeeld kanker heeft gehad, omdat zij dan een groter risico lopen op uitval."

Ook vakbond CNV ziet niks in een coronatoegangsbewijs op het werk. CNV pleit voor het handhaven van de oude coronaregels: 1,5 meter afstand, goede hygiëne en thuiswerken indien mogelijk.

'Mensen moeten zich laten vaccineren'

Ook JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans is absoluut geen voorstander van het invoeren van de coronapas op de werkvloer. "Dat is gewoon je werk, daar moet je naartoe", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik heb gehoord dat de Europese Parlementsleden in Brussel ook het gebouw niet meer in mogen zonder QR-code. Onze JA21-vertegenwoordigers hebben gezegd: daar gaan we niet in mee, dan gaan we ons werk elders voortzetten."

Eerdmans beklemtoont het belang van vaccineren. "Ik vind dat mensen dat moeten doen", zegt hij. Dat er in restaurants gecontroleerd wordt op de coronapas is volgens Eerdmans ook "prima". "Maar om nu te gaan zeggen: we gaan zodanig ver dat mensen ook niet meer naar hun werk kunnen, dat gaat mij te ver."

Ook voor het wederom invoeren van de anderhalve meter maatregel voelt Eerdmans niet zo veel. "Het is niet zo erg als het was, vorig jaar. Toen lagen er mensen met enorme klachten wekenlang op de ic. Je moet er op een gegeven ook vanuit gaan dat mensen misschien wel besmet worden, maar hoe erg is dat? Hoe ziek word je ervan?"

Dat betekent niet dat Eerdmans tegen de invoering van nieuwe maatregelen is. "Ik ben wel voor maatregelen die ons niet zo hard treffen als een coronapas verplicht stellen op het werk. Maar laten we maar eens afwachten waar ze mee komen."

Het Veiligheidsberaad, bestaand uit 25 burgemeesters, komt vandaag samen om te overleggen over nieuwe maatregelen. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge en justitieminister Grapperhaus schuiven daar ook bij aan. Demissionair premier Mark Rutte en De Jonge kondigen dinsdag 2 november nieuwe maatregelen aan tijdens een persconferentie.

LEES OOK: Coronapas blijft zeker tot en met het voorjaar: ‘Ik word gek’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau