Klimaattop in Glasgow van start: ‘Gebruik van kernenergie wordt steeds serieuzer’
De klimaattop in Glasgow is maandag officieel van start gegaan. In Schotland zullen de aanwezige regeringsleiders gesprekken voeren over het aanpakken van de klimaatverandering. Dit zal bijna twee weken tijd in beslag nemen. De vorige klimaattop vond plaats in Parijs in 2015.
Het doel van de top in Glasgow is om concrete plannen te smeden om de opwarming van de aarde zo veel mogelijk tegen te gaan. "Het zullen harde maatregelen moeten zijn", begint Uri Rosenthal, oud-minister van Buitenlandse Zaken zijn verhaal bij Goedemorgen Nederland. Het wegdoen van kolen en het gebruik van kernenergie zijn twee onderwerpen van gesprek.
"Het is zeer de vraag of alle landen die er zijn, en ook die er niet zijn, zich in de maatregelen kunnen vinden. Neem China, een van de grootste vervuilers van de wereld, zegt; 'dat bekijken we wel in 2030'."
'Grootste vervuilers niet aanwezig'
De kans is volgens Rosenthal niet erg groot dat er tijdens de klimaattop in Glasgow concrete plannen tot stand komen. Daarentegen is wel afgesproken dat men geleidelijk aan niet verder gaat dan 1.5 graden verwarming van de aarde, wat in Parijs al werd afgesproken. "De vraag of er regels worden gesteld en of er afdwingbare maatregelen worden genomen ligt nu op tafel."
JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans twijfelt er ook aan of er harde besluiten genomen gaan worden. "Rusland en China, de twee grootste vervuilers, zijn niet aanwezig en worden ook nergens aan gehouden. En daar gaan wij als Nederlanders met een minieme invloed op het wereldklimaat geen verschil in maken. Er gaan te veel kosten naar een te kleine oplossing en daar gaan wij de boel niet mee redden."
'Frankrijk laat voor 30 miljard aan kerncentrales bouwen'
Kernenergie begint volgens beiden steeds meer een goede oplossing te worden. Rosenthal: "Voorheen werd dat weggezet als onbespreekbaar of onrendabel." Belangrijk signaal hierin kwam ook al eerder van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Zij zei namelijk dat het gebruik van kernenergie meegenomen moest worden in de nieuwe energievoorziening van Europa.
Eerdmans noemt Emmanuel Macron, president van Frankrijk, die "voor 30 miljard aan kerncentrales laat bouwen" als voorbeeld. Landen kunnen volgens de fractievoorzitter tijdens de klimaattop stappen zetten om dit meer te realiseren door aan elkaar kennis over te dragen.
LEES OOK: Kernenergie wordt steeds populairder: ‘Prijzen zijn vergelijkbaar met wind op zee’