Ook bedrijven zien brood in de race om in 2050 CO2-neutraal te zijn
Waar een tekort is of een probleem springen vaak ondernemers in de bres omdat er dan vaak veel geld te verdienen valt. Zo is dat ook het geval bij de energietransitie. Grote bedrijven zoals Rolls-Royce kunnen daarover meepraten.
Rolls-Royce leidt een consortium dat minikernreactoren maakt. Deze reactoren zijn gestandaardiseerd gefabriceerd zodat de bouwkosten, een belangrijke barrière, zijn teruggedrongen. Ervaring hebben ze ook al want Rolls-Royce bouwt al vijftig jaar kernreactoren voor de aandrijving van onderzeeboten. Het Verenigd Koninkrijk heeft al laten weten interesse te hebben in deze constructie.
Ook Nederlandse provincies, die allemaal een taak hebben in de energietransitie en veel problemen hebben met het inpassen van windmolens hebben belangstelling getoond. Frankrijk is van plan zelf kleine reactoren te ontwikkelen. Dat wordt dus een Renault in plaats van een Rolls-Royce. Alles om maar minder uitstoot te veroorzaken zonder meerkosten. Maar gaat de nieuwe generatie dan niet te veel mee met het gedachtegoed van grote bedrijven?
Tijd en levering
De minicentrales - tot 300 tot 450 MegaWatt - kunnen er in vier jaar staan, tegen een kostprijs van 3 miljard dollar. De winst ten opzichte van de klassieke kerncentrale is tijd en levering: de centrales zijn vijf à acht jaar sneller klaar en per MW is de geleverd stroom 20 procent goedkoper.
Moet de nieuwe generatie dan toch niet kiezen voor kernenergie? Of gaan we dan teveel mee in het verdienmodel van grote bedrijven die te weinig inzetten in wind- en zonne-energie? Stand van Nederland: Generatie Next zoekt het uit.
Je ziet deze aflevering donderdag om 22.10 op NPO 2. Terugkijken doe je hier op NPO Start.