Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ondernemers dreigen NOW-deadline te gaan missen: ‘Kan zijn dat je een te hoog voorschot hebt aangevraagd’

Redactie

Tienduizenden bedrijven hebben tijdens de coronapandemie NOW-steun aangevraagd. Die steun moet definitief worden vastgesteld en die deadline is zondagavond. 31.000 bedrijven moeten dit nog doen. Het is spannend of dit nog tijd gaat lukken. "Belangrijk is dat je als ondernemer in actie komt", benadrukt Jacqueline Zuidweg, zelf ook ondernemer, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Toen de coronacrisis begon was er heel veel onzekerheid, vertelt Zuidweg. "Iedereen dacht: wat gaat er nu gebeuren? Iedereen zag ook heel snel die omzet naar beneden gaan. Maar het was fantastisch dat wij ook loonsteun konden aanvragen. Dat is een voorschot van 80 procent en het UWV heeft het ook heel snel uitgekeerd. Je kon het vrij eenvoudig online aanvragen en het was supersnel geregeld."

Maar daarbij moest je ook een prognose indienen voor de komende maanden. "En dat is natuurlijk altijd nattevingerwerk. Het was ook allemaal nieuw voor ons. Veel ondernemers hebben ook heel veel aangevraagd zodat ze hun mensen konden behouden. Daar waren de maatregelen ook voor bedoeld. Dat de werknemers hun baan zouden behouden."

'Ook uitstel van belasting'

Als die aanvraag in orde is, krijg je de resterende 20 procent. Als het niet goed is, moet je terugbetalen. "Het kan dus zijn dat je een te hoog voorschot hebt aangevraagd. Dat je een inschatting hebt gemaakt die te negatief was, dat je omzetverlies dus groter was dan het in werkelijkheid was."

Na deze ronde komen nog vier afrekeningen. "De NOW 1 tot en met 5 moet gedaan worden. De overheid wil dat geld natuurlijk ook weer terug. Maar ook de belasting hangt ondernemers boven het hoofd. Dat is eigenlijk nog ingrijpender. 270.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gevraagd, en gekregen, bij de Belastingdienst over diezelfde periode en dat moet ook terugbetaald worden. Daar zijn best wel soepele voorwaarden aan gegeven maar je moet ze wel kennen."

'Nieuwe wetgeving en het is complex'

Veel ondernemers hebben nog vragen over de definitieve vaststelling van de steun. "Enerzijds zijn wij bezig met onze bestaande klanten om alles voor 31 oktober geregeld te krijgen, anderzijds worden wij ook gebeld door ondernemers die niet bij ons klant zijn en die vragen of wij ze alsjeblieft willen helpen omdat hun accountant geen tijd heeft", legt accountant Jeroen van Boekel uit.

Heel wat ondernemers hebben dit laten liggen dus. "Veel ondernemers moeten ook terugbetalen en denken dan ook: liever wat later. Anderzijds merken wij gewoon: het is nieuwe wetgeving en het is complex. Naarmate wij ermee bezig zijn lopen wij tegen uitzonderingen aan. Daardoor kost het relatief veel tijd en duurt het lang. Daarom zijn wij nu nog met zaken bezig."

'Liefst zo zorgvuldig mogelijk'

Als het niet op tijd lukt is er nog geen man overboord, vertelt Zuidweg. "De Belastingdienst en het UWV stellen zich wel soepel op. Maar die deadline is niet voor niets gesteld. Maar als je toch een schatting indient van wat achteraf toch niet klopt dan kan je bezwaar maken. Lever het liefst zo zorgvuldig mogelijk in want anders heeft het UWV er ook weer extra werk aan. De vraag is hoe lang het duurt voordat die definitieve afrekening er is."

Met het aflopen van de steun zal het aantal faillissementen volgens de ondernemer zeker toenemen. "Het stoppen van de steunmaatregelen houdt een verdrievoudiging van de verzwaring in. De geldelijke steun vervalt, je moet aan je lopende fiscale verplichtingen gaan voldoen en je moet gaan aflossen op oude schulden. Ook op oude schulden van voor de coronacrisis die niet zijn geïncasseerd tijdens de coronacrisis. Maar het beëindigen van bedrijven die niet levensvatbaar zijn moet je zo snel mogelijk doen."

LEES OOK: Bedrijven moeten ruim 4 miljard aan NOW-steun terugbetalen

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau