CDA dacht aan ‘ondergrondse campagne’: ‘Niet vreemd dat er vergaande plannen circuleren in campagnetijd’
Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar zou het CDA gewerkt hebben aan een voorstel om een ondergrondse persoonlijk aanvallende campagne op premier Rutte te organiseren. Dat schrijven parlementair verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee in hun nieuwe boek. Volgens het CDA zou dit voorstel al snel van de hand gewezen zijn, nog voordat het partijleider Wopke Hoekstra en campagneleider Raymond Knops bereikte.
"Het feit dat er plannen die heel vergaand zijn circuleren vind ik niet zo vreemd. Dat gebeurt ook bij andere partijen. Het gaat er natuurlijk om of zoiets in de praktijk wordt gebracht. Dat is niet het geval", zegt parlementair commentator voor De Telegraaf, Wouter de Winther, erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Maar het straalt natuurlijk niet lekker af op het CDA. Omdat we de afgelopen maanden, misschien wel jaren, hebben gezien dat die partij heel erg met zichzelf in de knoop zit", vervolgt hij.
'CDA-onwaardig'
Met de 'ondergrondse campagne' zou het CDA negatieve filmpjes over VVD-leider Mark Rutte willen verspreiden via sociale media, zonder dat erbij zou worden gezegd dat ze van het CDA kwamen. Ook zouden negatieve advertenties over hem worden voorbereid en was het idee om negatieve berichten te plaatsen op het Twitteraccount @Ruttedoctrine, zo schrijven Broer en Kee in hun boek Code Rood.
Journalist Kee was gisteren te gast bij Op1 om over het boek te praten.
Bij het CDA zijn plannen geweest voor een ondergrondse, negatieve campagne over Mark Rutte. Dat staat in het boek Code Rood van @drskee en @ThijsBroer. “Via het twitterkanaal @ruttedoctrine moeten de valse beloftes en het falende beleid van Rutte trending worden gemaakt.” #Op1 pic.twitter.com/GfK7qQ2x9y
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) October 26, 2021
"Het idee van het voeren van een ondergrondse campagne is ongepast en het CDA onwaardig", zegt interim-partijvoorzitter Marnix van Rij in een reactie. "Hiervoor is geen opdracht gegeven vanuit het campagneteam. Het is ook niet besproken in het campagne-overleg."
In zijn reactie op de gang van zaken verwees Van Rij verder naar de interne evaluatiecommissie die onlangs vaststelde dat de CDA-campagne leed onder een "ondoorzichtige en niet-slagvaardige" campagnestructuur waarin de verantwoordelijkheden niet altijd duidelijk waren. "Bovenstaande feiten zijn daarvan een onderstreping en dit mag in volgende campagnes niet meer voorkomen."
'In verkiezingstijd denken partijen voortdurend na over aanval'
Dat lijsttrekker Hoekstra en campagneleider Knops niet betrokken zouden geweest zijn bij het voorstel lijkt De Winther onwaarschijnlijk. "In verkiezingstijd, en zeker in campagnetijd, is men voortdurend aan het overleggen en aan het nadenken over hoe ze de tegenstander kunnen aanvallen", zegt hij.
Juist om die reden is het feit dat er vergaande plannen circuleren niet zo vreemd, aldus de politiek commentator. "Er hebben de afgelopen jaren ideeën gecirculeerd bij verschillende partijen om heel direct en heel persoonlijk campagne te voeren richting een andere lijsttrekker", zegt hij. "Maar er worden voortdurend ook allerlei onderzoeken gedaan door politieke partijen om uit te zoeken hoe de achterban daarop zou reageren. Meestal krijgen ze dan terug dat die keiharde politieke aanvallen niet helemaal lekker vallen bij potentiële kiezers."
LEES OOK: CDA-campagne ‘werkt niet’: ‘Zijn hun eigen nederlaag aan het financieren’