main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 oktober 2021 — 12:26

Kan je onderscheid maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden? ‘Echt onacceptabel’

In Den Haag wordt een moeilijke discussie gevoerd over mogelijk strengere coronamaatregelen en of die alleen moeten worden doorgevoerd in specifieke brandhaarden of alleen voor mensen die niet zijn gevaccineerd. Tot nu toe was dit laatste onderscheid maken altijd taboe. En als het aan JA21-Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij ligt blijft dat ook zo, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Wat JA21 betreft is het echt niet acceptabel dat wij op die manier onderscheid gaan maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden.”

Regionaal beleid lijkt de partij wel een goed idee. “Daar hebben wij van het begin af aan voor gepleit. Dan kan je veel gerichter kijken naar waar de pieken zitten en dan kan je daarop sturen. Daarnaast lijkt het ons goed om te kijken naar algehele immuniteit, maar dan niet alleen door vaccinatie maar ook door het natuurlijk doormaken van die ziekte.”

‘Moet een vrijwillige keuze blijven’

Ook wordt gepraat over een 2G-systeem, dat als je genezen of gevaccineerd bent je toegang kan krijgen tot horeca en cultuurinstellingen. “Maar dat beperkt de mogelijkheden voor ongevaccineerden nog verder. Als je dan niet genezen bent van corona is de enige optie je te laten vaccineren. Vaccinaties zijn heel belangrijk en wij zijn er ook voor, maar het moet een vrijwillige keuze blijven met zo min mogelijk druk erop.”

Gericht kijken waar de immuniteit minder is, heeft de voorkeur voor Pouw-Verweij. “Dat kan bijvoorbeeld door serologische testen, waar ik ook een motie over heb ingediend die aangenomen is, dat kan je koppelen aan het aantal infecties. Als je daar een piek ziet kan je snel kort en tijdelijk ingrijpen. Dat lijkt ons beter dan generieke maatregelen voor het hele land.”

Econoom Edin Mujagić benadrukt dat juist die algemene generieke maatregelen de economie Nederland vorig jaar de grootste schade hebben toegebracht. “Daar was vorig jaar misschien iets voor te zeggen omdat wij heel weinig wisten. Er was ook geen middel tegen corona. Op dit moment zou ik ervoor pleiten om bij alle maatregelen die je eventueel overweegt het zo gericht mogelijk en zo regionaal mogelijk te doen. Wij hebben er niets aan als de economie weer op slot wordt gegooid.”

‘Iedereen is corona spuugzat’

CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg wil graag dat iedereen mee kan blijven doen. “Het eerste is die QR-code, daar wordt om gevraagd maar die controle kan op heel wat plekken wat beter. Daar voorkom je besmettingen mee. En het tweede is de regionale maatregelen. Laten we in ieder geval kijken wat wij specifiek kunnen doen.”

Specifieke maatregelen voor ongevaccineerden organiseren lijkt trouwens ook bijna onmogelijk te organiseren, haalt Van den Berg aan. “Nog los van de ethische discussie. Iedereen is corona spuugzat. Dat begrijp ik aan alle kanten. Linksom en rechtsom zullen wij het toch met elkaar moeten organiseren. Als CDA zeggen wij: zorg dat iedereen mee kan doen in de samenleving, ofwel met zo’n qr-code of bij extra maatregelen bij grote brandhaarden.”

LEES OOK: Strengere coronamaatregelen voor niet-gevaccineerden? ‘Gaat heel erg moeilijk zijn’, denkt Ab Osterhaus

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Reageer op dit bericht

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer