main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2021 — 08:08

PvdA vindt dat OMT vervroegd bijeen moet komen nu besmettingen oplopen: ‘Kabinet is oorverdovend stil’

De PvdA vindt dat het OMT vervroegd bijeen moet komen om advies te geven over het stijgend aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. De druk op de intensive cares neemt toe, zorg wordt op sommige plekken uitgesteld en patiënten worden weer verspreid door het land. “Het kabinet is oorverdovend stil. En je kunt niet afwachten in een crisis, hoe moe iedereen ook is”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We moeten handelen, want anders is het gewoon te laat.”

Wat er dan precies moet gebeuren is aan het OMT en het kabinet, zegt Kuiken. “Maar je kunt denken aan het opnieuw invoeren van mondkapjes op sommige plekken, toch weer die anderhalve metermaatregel of het strenger handhaven van de coronapas. Er is in ieder geval actie nodig.”

Voor het eerst sinds 23 juli meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag meer dan 6000 nieuwe coronabesmettingen in een etmaal. Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen bedraagt zondag 748, dat zijn er 45 meer dan zaterdag. Daarvan liggen er 185 patiënten op de intensive care, 6 meer dan zaterdag.

‘Moeten gezamenlijk actie ondernemen’

“Ik snap allemaal dat we corona meer dan zat zijn, dat we dat niet meer handhaven en dat we daar niet meer naar willen handelen. Maar dat zijn de verpleegkundigen op de ic’s ook, en dat zijn de moeders die wachten op de operatie van hun kind ook”, zegt Kuiken. “Dus we moeten gezamenlijk actie ondernemen.”

Het Outbreak Management Team (OMT) is de belangrijkste adviseur van het kabinet bij de bestrijding van het coronavirus. De experts komen aankomende vrijdag bijeen voor een nieuw advies aan het kabinet. Precies een week later staat een nieuwe coronapersconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gepland.

Vaccinatiegraad

Als het gaat om de vaccinatiegraad is er in sommige gebieden in Nederland ook nog werk aan de winkel, zegt Kuiken. “Ik denk dat je met meer informatie in sommige gebieden ook meer mensen kunt bereiken. Zo maakt de groep zwangeren zich veel zorgen” zegt de PvdA’er. “Zij willen best een prik, maar maken zich veel zorgen over hun ongeboren kind. Geef daar hele gerichte voorlichting op, om ervoor te zorgen dat we de druk op de ic’s omlaag brengen.”

LEES OOK: ‘Ziekenhuizen in westen van Nederland nog niet toegekomen aan uitgestelde zorg’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer