main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2021 — 09:25

Motierecord voor Rutte III: ‘Mooi profileringsmiddel, maar moties moeten effectief zijn’

Nog niet eerder kreeg een kabinet zoveel moties van afkeuring en wantrouwen te verduren als dat van Rutte III. Verschillende hoogleraren vragen zich in De Telegraaf dan ook af of Kamerleden niet te makkelijk naar een motie grijpen, waardoor het signaal aan impact inboet. Volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian is dat inderdaad het geval. “De effectiviteit van moties wordt nu afgemeten aan het feit of ze in het achtuurjournaal verschijnen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat is een hele slechte zaak.”

In totaal kreeg het demissionaire kabinet Rutte III 36 moties van wantrouwen en 15 moties van afkeuring aan de broek. Dat blijkt uit cijfers die het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) vandaag bekendmaakt.

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen noemt het indienen van moties in de krant “een profileringsinstrument van de oppositie”. Dat onderschrijft Ellian. “Er zijn negentien fracties op dit moment in de Kamer, en iedereen heeft profileringsdrang. En dit is natuurlijk een heel mooi middel. Maar ik denk dat het belangrijk is dat mensen zuinig moet zijn met het indienen van moties. Ze moeten ook effectief zijn en een doel bereiken.”

Nieuwe bestuurscultuur

Als het gaat om de ‘nieuwe bestuurscultuur’, waar al maanden over gesproken wordt, vindt Ellian dan ook dat er minder moties moeten worden ingediend. “Het moet ook niet zozeer gaan om de bestuurscultuur, maar om de politieke cultuur”, beklemtoont hij. “Het parlement is ook een onderdeel van de politiek. Een heel belangrijk onderdeel zelfs.”

De motiedrang werkt ook op regionaal niveau door, zo ziet ook VVD-wethouder in Haarlemmermeer Jurgen Nobel. “Maar gelukkig niet zo veel met moties van afkeuren en wantrouwen, en ik denk ook dat dat een heel zwaar middel is”, zegt hij. “Je ziet inderdaad wel dat mensen moties indienen om de krant te halen, zo nu en dan. Dat snap ik, maar zeker op het moment dat je moties van afkeuring en wantrouwen gaat gebruiken om de krant te halen, dat zouden we met elkaar niet moeten willen.”

LEES OOK: Jubileum voor Geert Wilders: PVV-leider dient 25ste motie van wantrouwen in

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer