main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2021 — 12:42

Undercoveragent die zelfmoord pleegde vroeg meerdere keren om stopzetten operatie

De undercoveragent die zich tijdens zijn laatste operatie van het leven beroofde, heeft meerdere keren aan de leiding verzocht om de operatie te stop te zetten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Hij kreeg nul op rekest: de undercoveractie moest tegen zijn zin in worden voortgezet. Ook collega’s hadden verzocht de actie te staken.

De agent nam onder de schuilnaam Peter Paul Bakker deel aan een grote undercoveractie om een vermeend druggerelateerd corrupt contact in de haven van Vlissingen te vinden. Hij moest dertien maanden lang een schijnleven ophouden in Zevenbergschen Hoek (Brabant), schrijft de krant. Hij woonde daar sinds januari 2020 naast Joop M., die verdacht wordt van drugshandel, en diens vriendin Debbie.

De agent was in het echte leven getrouwd, maar kreeg in zijn schijnleven een affaire met Debbie. Toen hij dat besprak met zijn leiding, voelde hij zich aangevallen en niet gesteund. In april dit jaar pleegde hij zelfmoord. Volgens directe collega’s lagen problemen met werk grotendeels ten grondslag aan zijn suïcide. “We kunnen niet bewijzen dat dit vanwege het werk is gebeurd, maar de manier waarop met hem is omgegaan, zal niet hebben geholpen”, aldus een collega tegen de krant.

Onderzoek naar DSO

Joop M. zou mogelijk de spil zijn in grote cocaïnetransporten via Vlissingen en werd gevolgd door minimaal zes undercoveragenten van de dienst DSO. In de afgelopen drie jaar pleegden drie medewerkers van de politiedienst zelfmoord. De suïcides waren mogelijk mede werkgerelateerd. De Inspectie van Justitie en Veiligheid doet op dit moment onderzoek naar de zelfmoorden en andere mistanden binnen het korps.

‘Hoe goed zorgen wij voor onze hulpverleners?’

“Als mensen die in de frontlinie staan signalen afgeven, moet je daar als werkgever responsief mee omgaan. Zeker bij dit soort precaire operaties, undercoverwerk”, zegt agressie-expert Caroline Koetsenruijter, werkzaam in conflictmanagement, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Die vraag om hulp: wat zit daarachter?”

“De uitkomst is hier ronduit dramatisch”, zegt ze. “Als iemand om hulp vraagt aan de werkgever, kunnen we het ons niet permitteren om te zeggen: dat doen we niet.” Volgens Koetsenruijter is dit “weer een signaal”. “Hoe goed zorgen we voor onze hulpverleners?”

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian vindt het “buitengewoon verdrietig” dat er niet naar de agent is geluisterd. “Dit zijn niet zomaar agenten. Ze doen misschien wel het gevaarlijkste werk wat je van een agent kan vragen. Ik vind dat je als overheid en werkgever moet uitstralen: achter zo’n groep sta je niet 100 procent maar 120 procent. Het is ontzettend gevaarlijk wat ze doen.”

“Volgens mij is de politie ook erg geschrokken”, zegt Ellian. “Dit mag niet meer gebeuren, dat moet duidelijk zijn.”

Denk je aan zelfdoding en weet je niet met wie je er in je directe omgeving over kan praten? Bel dan naar 0800 0113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.

LEES OOK: Ex-undercoveragent over zelfmoord collega: ‘Grote kloof tussen infiltranten en leidinggevenden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer