Burgemeester Ter Apel luidt noodklok en wil hulp uit Den Haag: ‘Wachten af’
Burgemeester van Westerwolde Jaap Velema luidt de noodklok over de situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel. Vannacht hebben 750 mensen overnacht in de nachtopvang, waar er normaal plek is voor 275 personen. Velema sommeerde Den Haag en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om voor crisisopvang te zorgen, maar vanuit het Rijk bleef het stil.
"De nacht is op zich rustig verlopen", zegt hij woensdagochtend in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De mensen van het COA proberen onder deze omstandigheden de zaak zo goed mogelijk te regelen en er is opgeschaald in begeleiding. Maar het is een onwenselijke situatie."
Volgens Velema waren er dinsdagavond al bussen gecharterd om mensen naar een andere locatie te brengen, maar die keerden onverrichter zake weer om. "Op het laatste moment zijn de bussen weggereden omdat het COA het niet voor elkaar kreeg om extra opvang te regelen. Dus uiteindelijk sliepen er vannacht tegen de 750 mensen op het terrein."
Omdat de opvang al helemaal vol zat moest er een beroep worden gedaan op wachtruimtes, een sporthal en de gebouwen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om mensen onderdak te bieden. "Die zijn daar niet voor geschikt, qua sanitair en verblijfsruimte. Je moet rekening houden met eventueel ook risico's voor de volksgezondheid", zegt Velema.
Velema roepende in de woestijn
De burgervader voelt zich een roepende in de woestijn. Volgens de gemeenteraad wordt sinds de zomer van dit jaar de limiet van 2000 asielzoekers in Ter Apel regelmatig overschreden. Vanwege de drukte slapen mensen sommige nachten op stoelen en stretchers. Maar toen Velema gisteren het Rijk om hulp vroeg, kwam die er niet.
"Mijn oproep was specifiek aan de minister, want die heeft de mogelijkheid om de crisisnoodopvang in te richten. Als vandaag om een uur of 5 de treinen uitvallen, dan worden binnen no time bedden geregeld in de Jaarbeurs in Utrecht." Maar aan de oproep werd geen gehoor gegeven. "Dat is niet gebeurd."
'Schort aan daadkracht'
Velema heeft "geen flauw idee" of er vandaag wel hulp komt. "Ik constateer dat het COA het niet lukt en afhankelijk is van gemeenten. Want het is niet alleen het ministerie, het zijn ook gemeenten die te traag en te weinig vrijgevig reageren. We wachten af, maar het schort aan daadkracht."
Het COA onderschrijft in een verklaring dat "dit geen verantwoorde opvang meer is. Het Veiligheidsberaad heeft maandag toegezegd met locaties te komen. Zodra er locaties beschikbaar zijn, kunnen wij deze zo snel als mogelijk gereed maken en bewoners uit Ter Apel verhuizen om deze locatie te ontlasten".
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters maandag gevraagd snel achthonderd opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet weten dat de burgemeesters de problematiek herkennen. "Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden", aldus Bruls. "Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden."
LEES OOK: ‘We zijn klaar met enorme instroom, dit kan Ter Apel niet aan’