main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2021 — 12:34

Uitrol windparken kan zeeleven flink verstoren: ‘Moeten Noordzee niet als afvalputje gebruiken’

De grootschalige uitrol van windparken op de Noordzee kan het zeeleven flink verstoren, zo blijkt uit een nieuwe studie door kennisinstituut Deltares.

Onder meer de stroming van het water kan veranderen door de plaatsing van een windturbine, maar ook de troebelheid van het water. Daardoor kan de seizoensgebonden groei van plankton worden verstoord. Deze zogenoemde ‘voorjaarsbloei’ zou in sommige delen van de Noordzee enkele weken of zelfs een maand later op gang kunnen komen dan normaal.

Dat heeft consequenties voor de rest van de voedselketen. “De gevolgen kunnen zijn dat er hogerop in de voedselketens een mismatch ontstaat tussen de timing van de voorjaarsbloei en bijvoorbeeld de timing van het paaien van vissen” zegt hoofdonderzoeker Luca van Duren tegen De Telegraaf. “Als de voorjaarsbloei vertraagd is, is ook de piek in zoöplankton vertraagd. Als vissen toch op hun normale tijd paaien, zijn de vislarven dus in het water voor er voldoende voedsel is.”

‘Gevaarlijk spel’

Volgens Sarah Verroen, beleidsmedewerker van visserijorganisatie VisNed, spelen we een “gevaarlijk spel”, zo zegt ze tegen de krant. “De primaire boodschap van deze studie is dat we echt niet weten wat de effecten zullen zijn. Maar we moeten er rekening mee houden dat we het ecosysteem verknallen. Dat is een alarmerend signaal.” De visserij klaagt bovendien er een discrepantie bestaat tussen hoe strak de regels zijn voor hen en hoe los wordt omgegaan met windparken.

“Ik denk dat de energietransitie een heel complex vraagstuk is, en we moeten de Noordzee niet gebruiken als afvalputje”, zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Elke keuze die we maken, heeft een prijs. En dat kan op de natuur zijn, of de visserij. Als we naar de Noordzee gaan betekent dat niet dat alles kan. Je moet daar afwegingen maken.”

Als het gaat om het energievraagstuk is kernenergie wat Amhaouch betreft een bespreekbare optie. “Als wij als land niet alleen maar afhankelijk willen zijn van andere landen, zul je ook iets zelf moeten neerzetten. Kernenergie is een schone manier van energieproductie, samen met zonne- en windenergie”, zegt hij. “Ik denk dat we in de toekomst misschien ook een gedeelte van de duurzame energie gaan importeren. Dan heb je een balans, en ben je niet afhankelijk van één bron.”

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) laat weten dat de windsector het rapport aan het bestuderen is.

LEES OOK: BBB maakt zich zorgen over plaatsing windmolens: ‘Groene ruimte wordt volgeplemd, burgers worden niet betrokken’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer