Uitrol windparken kan zeeleven flink verstoren: ‘Moeten Noordzee niet als afvalputje gebruiken’
De grootschalige uitrol van windparken op de Noordzee kan het zeeleven flink verstoren, zo blijkt uit een nieuwe studie door kennisinstituut Deltares.
Onder meer de stroming van het water kan veranderen door de plaatsing van een windturbine, maar ook de troebelheid van het water. Daardoor kan de seizoensgebonden groei van plankton worden verstoord. Deze zogenoemde 'voorjaarsbloei' zou in sommige delen van de Noordzee enkele weken of zelfs een maand later op gang kunnen komen dan normaal.
Dat heeft consequenties voor de rest van de voedselketen. "De gevolgen kunnen zijn dat er hogerop in de voedselketens een mismatch ontstaat tussen de timing van de voorjaarsbloei en bijvoorbeeld de timing van het paaien van vissen" zegt hoofdonderzoeker Luca van Duren tegen De Telegraaf. "Als de voorjaarsbloei vertraagd is, is ook de piek in zoöplankton vertraagd. Als vissen toch op hun normale tijd paaien, zijn de vislarven dus in het water voor er voldoende voedsel is."
'Gevaarlijk spel'
Volgens Sarah Verroen, beleidsmedewerker van visserijorganisatie VisNed, spelen we een "gevaarlijk spel", zo zegt ze tegen de krant. "De primaire boodschap van deze studie is dat we echt niet weten wat de effecten zullen zijn. Maar we moeten er rekening mee houden dat we het ecosysteem verknallen. Dat is een alarmerend signaal." De visserij klaagt bovendien er een discrepantie bestaat tussen hoe strak de regels zijn voor hen en hoe los wordt omgegaan met windparken.
"Ik denk dat de energietransitie een heel complex vraagstuk is, en we moeten de Noordzee niet gebruiken als afvalputje", zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Elke keuze die we maken, heeft een prijs. En dat kan op de natuur zijn, of de visserij. Als we naar de Noordzee gaan betekent dat niet dat alles kan. Je moet daar afwegingen maken."
Als het gaat om het energievraagstuk is kernenergie wat Amhaouch betreft een bespreekbare optie. "Als wij als land niet alleen maar afhankelijk willen zijn van andere landen, zul je ook iets zelf moeten neerzetten. Kernenergie is een schone manier van energieproductie, samen met zonne- en windenergie", zegt hij. "Ik denk dat we in de toekomst misschien ook een gedeelte van de duurzame energie gaan importeren. Dan heb je een balans, en ben je niet afhankelijk van één bron."
De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) laat weten dat de windsector het rapport aan het bestuderen is.