main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2021 — 12:34

Uitrol windparken kan zeeleven flink verstoren: ‘Moeten Noordzee niet als afvalputje gebruiken’

De grootschalige uitrol van windparken op de Noordzee kan het zeeleven flink verstoren, zo blijkt uit een nieuwe studie door kennisinstituut Deltares.

Onder meer de stroming van het water kan veranderen door de plaatsing van een windturbine, maar ook de troebelheid van het water. Daardoor kan de seizoensgebonden groei van plankton worden verstoord. Deze zogenoemde ‘voorjaarsbloei’ zou in sommige delen van de Noordzee enkele weken of zelfs een maand later op gang kunnen komen dan normaal.

Dat heeft consequenties voor de rest van de voedselketen. “De gevolgen kunnen zijn dat er hogerop in de voedselketens een mismatch ontstaat tussen de timing van de voorjaarsbloei en bijvoorbeeld de timing van het paaien van vissen” zegt hoofdonderzoeker Luca van Duren tegen De Telegraaf. “Als de voorjaarsbloei vertraagd is, is ook de piek in zoöplankton vertraagd. Als vissen toch op hun normale tijd paaien, zijn de vislarven dus in het water voor er voldoende voedsel is.”

‘Gevaarlijk spel’

Volgens Sarah Verroen, beleidsmedewerker van visserijorganisatie VisNed, spelen we een “gevaarlijk spel”, zo zegt ze tegen de krant. “De primaire boodschap van deze studie is dat we echt niet weten wat de effecten zullen zijn. Maar we moeten er rekening mee houden dat we het ecosysteem verknallen. Dat is een alarmerend signaal.” De visserij klaagt bovendien er een discrepantie bestaat tussen hoe strak de regels zijn voor hen en hoe los wordt omgegaan met windparken.

“Ik denk dat de energietransitie een heel complex vraagstuk is, en we moeten de Noordzee niet gebruiken als afvalputje”, zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Elke keuze die we maken, heeft een prijs. En dat kan op de natuur zijn, of de visserij. Als we naar de Noordzee gaan betekent dat niet dat alles kan. Je moet daar afwegingen maken.”

Als het gaat om het energievraagstuk is kernenergie wat Amhaouch betreft een bespreekbare optie. “Als wij als land niet alleen maar afhankelijk willen zijn van andere landen, zul je ook iets zelf moeten neerzetten. Kernenergie is een schone manier van energieproductie, samen met zonne- en windenergie”, zegt hij. “Ik denk dat we in de toekomst misschien ook een gedeelte van de duurzame energie gaan importeren. Dan heb je een balans, en ben je niet afhankelijk van één bron.”

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) laat weten dat de windsector het rapport aan het bestuderen is.

LEES OOK: BBB maakt zich zorgen over plaatsing windmolens: ‘Groene ruimte wordt volgeplemd, burgers worden niet betrokken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Black Friday staat voor de deur, maar hoe weet je of je niet wordt belazerd?

Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…

Lees meer

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer