main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2021 — 08:39

Kabinetsformatie gaat nieuwe fase in: ‘Geef de hoe wat ruimte in het kabinet en de Kamer’

De formatie gaat een nieuwe fase in, die van verdieping en uitwerking. Dat zeggen beide informateurs. De komende tijd worden de thema’s bepaald waar het nieuwe kabinet zich op wil gaan focussen. Het idee is dat er een dun regeerakkoord komt en wordt afgesproken wat en waarom ze het belangrijk vinden. Daarna gaan de bewindspersonen in een regeerprogramma opschrijven hoe die ambities uitgevoerd worden.

Veel mensen zullen de komende tijd aan tafel aanschuiven, ook buiten de Haagse kring. Zo wordt over financiële zaken gesproken met De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en Studiegroep Begrotingsruimte. Ook het UWV, de Belastingdienst, het COA en de IND schuiven aan.

‘Geen coherent plan’

Ook willen de formerende partijen in gesprek met de slachtoffers van de toeslagenaffaire en gedupeerden van de gaswinning in Groningen. Pieter Omtzigt heeft ook een uitnodiging gekregen om te praten met de formerende partijen. Bij Jinek zei hij maandagavond dat hij wil dat het kabinet een keer met concrete oplossingen komt voor een aantal problemen, zoals de woningbouw.

“Daar gebeurt echt helemaal niets. Er is geen coherent plan en wat er straks gebeurt is dat er een paar maatregelen komen. Dat hebben wij elke zomer, dan komt er op het laatste moment een maatregel uit de hoge hoed zoals de overdrachtsbelasting. Maar als je over een miljoen woningen tekort hebt, moet je plannen.”

‘Ruimte voor de Kamer’

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch ziet een dun regeerakkoord wel zitten, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Dat is wel iets in het kader van het nieuwe denken en het nieuwe besturen. Dat is wel een richting die wij op moeten gaan. Daardoor laat je ruimte voor de Kamer. Dat je met de vier partijen op hoofdlijnen afspraken maakt, ik noem dat de vangrail, maar dat je ook ruimte over laat voor de minister hoe die dingen wil doen maar ook dat je dus ruimte laat voor de Kamer.”

Amhaouch benadrukt dat je als politiek vaak wordt ingehaald door de tijd. “Als je ziet wat er de afgelopen vier jaar is gebeurd, corona en allerlei andere zaken. Daarom is het belangrijk om goed na te denken: waarom willen we bepaalde zaken, wat willen we met zijn allen? En geef de hoe wat ruimte in het kabinet en in de Kamer om daar wat ruimte aan te geven en over te debatteren.”

‘Meestal een goed teken’

Wethouder van Financiën van Lelystad Adam Elzakalai is ook afwachtende. “Lokaal zijn wij goed aan het kijken wat er in Den Haag gebeurt. Het is zoveel maanden geleden dat de verkiezingen zijn geweest. Het is nu een tijdje stil en dat is meestal een goed teken, hoop ik dan maar. Maar wij willen ook door. Als er nieuw beleid komt, is dat vaak vanuit Den Haag waar wij als gemeente mee om moeten gaan. Zo neemt het volgende kabinet hopelijk een besluit over Lelystad Airport. Dat is voor ons heel erg belangrijk.”

LEES OOK: Is de politiek nog aantrekkelijk? ‘Je ligt zo op de grond en dan dansen ze de polka op je hoofd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer

Terugverdientijd zonnepanelen vele jaren langer dan voorspeld

Met zonnepanelen op je dak kon je een hoop besparen, maar deze tijd is voorbij. Particulieren die een nieuw contract afsluiten (of hun huidige contract…

Lees meer