main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2021 — 08:39

Kabinetsformatie gaat nieuwe fase in: ‘Geef de hoe wat ruimte in het kabinet en de Kamer’

De formatie gaat een nieuwe fase in, die van verdieping en uitwerking. Dat zeggen beide informateurs. De komende tijd worden de thema’s bepaald waar het nieuwe kabinet zich op wil gaan focussen. Het idee is dat er een dun regeerakkoord komt en wordt afgesproken wat en waarom ze het belangrijk vinden. Daarna gaan de bewindspersonen in een regeerprogramma opschrijven hoe die ambities uitgevoerd worden.

Veel mensen zullen de komende tijd aan tafel aanschuiven, ook buiten de Haagse kring. Zo wordt over financiële zaken gesproken met De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en Studiegroep Begrotingsruimte. Ook het UWV, de Belastingdienst, het COA en de IND schuiven aan.

‘Geen coherent plan’

Ook willen de formerende partijen in gesprek met de slachtoffers van de toeslagenaffaire en gedupeerden van de gaswinning in Groningen. Pieter Omtzigt heeft ook een uitnodiging gekregen om te praten met de formerende partijen. Bij Jinek zei hij maandagavond dat hij wil dat het kabinet een keer met concrete oplossingen komt voor een aantal problemen, zoals de woningbouw.

“Daar gebeurt echt helemaal niets. Er is geen coherent plan en wat er straks gebeurt is dat er een paar maatregelen komen. Dat hebben wij elke zomer, dan komt er op het laatste moment een maatregel uit de hoge hoed zoals de overdrachtsbelasting. Maar als je over een miljoen woningen tekort hebt, moet je plannen.”

‘Ruimte voor de Kamer’

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch ziet een dun regeerakkoord wel zitten, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Dat is wel iets in het kader van het nieuwe denken en het nieuwe besturen. Dat is wel een richting die wij op moeten gaan. Daardoor laat je ruimte voor de Kamer. Dat je met de vier partijen op hoofdlijnen afspraken maakt, ik noem dat de vangrail, maar dat je ook ruimte over laat voor de minister hoe die dingen wil doen maar ook dat je dus ruimte laat voor de Kamer.”

Amhaouch benadrukt dat je als politiek vaak wordt ingehaald door de tijd. “Als je ziet wat er de afgelopen vier jaar is gebeurd, corona en allerlei andere zaken. Daarom is het belangrijk om goed na te denken: waarom willen we bepaalde zaken, wat willen we met zijn allen? En geef de hoe wat ruimte in het kabinet en in de Kamer om daar wat ruimte aan te geven en over te debatteren.”

‘Meestal een goed teken’

Wethouder van Financiën van Lelystad Adam Elzakalai is ook afwachtende. “Lokaal zijn wij goed aan het kijken wat er in Den Haag gebeurt. Het is zoveel maanden geleden dat de verkiezingen zijn geweest. Het is nu een tijdje stil en dat is meestal een goed teken, hoop ik dan maar. Maar wij willen ook door. Als er nieuw beleid komt, is dat vaak vanuit Den Haag waar wij als gemeente mee om moeten gaan. Zo neemt het volgende kabinet hopelijk een besluit over Lelystad Airport. Dat is voor ons heel erg belangrijk.”

LEES OOK: Is de politiek nog aantrekkelijk? ‘Je ligt zo op de grond en dan dansen ze de polka op je hoofd’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer