Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinetsformatie gaat nieuwe fase in: ‘Geef de hoe wat ruimte in het kabinet en de Kamer’

Redactie

De formatie gaat een nieuwe fase in, die van verdieping en uitwerking. Dat zeggen beide informateurs. De komende tijd worden de thema's bepaald waar het nieuwe kabinet zich op wil gaan focussen. Het idee is dat er een dun regeerakkoord komt en wordt afgesproken wat en waarom ze het belangrijk vinden. Daarna gaan de bewindspersonen in een regeerprogramma opschrijven hoe die ambities uitgevoerd worden.

Veel mensen zullen de komende tijd aan tafel aanschuiven, ook buiten de Haagse kring. Zo wordt over financiële zaken gesproken met De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en Studiegroep Begrotingsruimte. Ook het UWV, de Belastingdienst, het COA en de IND schuiven aan.

'Geen coherent plan'

Ook willen de formerende partijen in gesprek met de slachtoffers van de toeslagenaffaire en gedupeerden van de gaswinning in Groningen. Pieter Omtzigt heeft ook een uitnodiging gekregen om te praten met de formerende partijen. Bij Jinek zei hij maandagavond dat hij wil dat het kabinet een keer met concrete oplossingen komt voor een aantal problemen, zoals de woningbouw.

"Daar gebeurt echt helemaal niets. Er is geen coherent plan en wat er straks gebeurt is dat er een paar maatregelen komen. Dat hebben wij elke zomer, dan komt er op het laatste moment een maatregel uit de hoge hoed zoals de overdrachtsbelasting. Maar als je over een miljoen woningen tekort hebt, moet je plannen."

'Ruimte voor de Kamer'

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch ziet een dun regeerakkoord wel zitten, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. "Dat is wel iets in het kader van het nieuwe denken en het nieuwe besturen. Dat is wel een richting die wij op moeten gaan. Daardoor laat je ruimte voor de Kamer. Dat je met de vier partijen op hoofdlijnen afspraken maakt, ik noem dat de vangrail, maar dat je ook ruimte over laat voor de minister hoe die dingen wil doen maar ook dat je dus ruimte laat voor de Kamer."

Amhaouch benadrukt dat je als politiek vaak wordt ingehaald door de tijd. "Als je ziet wat er de afgelopen vier jaar is gebeurd, corona en allerlei andere zaken. Daarom is het belangrijk om goed na te denken: waarom willen we bepaalde zaken, wat willen we met zijn allen? En geef de hoe wat ruimte in het kabinet en in de Kamer om daar wat ruimte aan te geven en over te debatteren."

'Meestal een goed teken'

Wethouder van Financiën van Lelystad Adam Elzakalai is ook afwachtende. "Lokaal zijn wij goed aan het kijken wat er in Den Haag gebeurt. Het is zoveel maanden geleden dat de verkiezingen zijn geweest. Het is nu een tijdje stil en dat is meestal een goed teken, hoop ik dan maar. Maar wij willen ook door. Als er nieuw beleid komt, is dat vaak vanuit Den Haag waar wij als gemeente mee om moeten gaan. Zo neemt het volgende kabinet hopelijk een besluit over Lelystad Airport. Dat is voor ons heel erg belangrijk."

LEES OOK: Is de politiek nog aantrekkelijk? ‘Je ligt zo op de grond en dan dansen ze de polka op je hoofd’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau