Caroline van der Plas wil een inboeringscursus: ‘Waarom wordt die mest speciaal op die dag uitgereden?’
Tweede Kamerlid en fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) pleit voor een inboeringscursus. "Dat hebben wij in ons verkiezingsprogramma opgenomen om nieuwe plattelanders te leren hoe het leven is op het platteland", vertelt ze in WNL Op Zondag.
"Zeker nu komen heel veel mensen daar wonen want huizen zijn goedkoop op het platteland. En die denken: dat is lekker rustig en hier ga ik mijn laatste jaren slijten maar dan blijkt er opeens van alles te gebeuren op het platteland zoals mest uitrijden, mais hakselen en motorcross. Daar schrikken mensen dan van en dan zie je vaak dat er geklaagd wordt", aldus Van der Plas.
'Heel goed voor de sociale binding'
Dat moet een inboeringscursus voorkomen. "Dat is niet het belerende vingertje van je moet leren hoe boeren werken maar dat is ook andersom. Dat je een paar dagen met een boer gaat meewerken, aan tafel zitten met het gezin en dat je hoort hoe dingen werken. Waarom wordt die mest dan uitgereden speciaal op die dag? Waarom rijden die trekkers over de weg? Ik denk dat dat heel goed is voor de sociale binding op het platteland."
Ook leren mensen met welke regels boeren allemaal te maken krijgen zoals de mais die, in eerste instantie, voor 1 oktober van het veld gehaald moet zijn. "Dat moest maar dat is uiteindelijk gelukkig uitgesteld. Maar het ministerie kijkt heel erg naar de kalender: 1 oktober moet het. Maar wij hebben een koude zomer en koud voorjaar gehad dus die mais was nog niet rijp. Wij zeggen dan: kijk naar de seizoenen. Maar dat zou in zo'n inboeringscursus ook heel goed passen. Het hele ministerie van Landbouw is welkom."
'Ook ministerie voor plattelandszaken'
Naast een inboeringscursus wil Van der Plas ook een ministerie van plattelandszaken maar dat mag dan niet in Den Haag komen te staan. "Op minstens honderd kilometer van Den Haag, echt uit de Haagse bubbel. Het kan Overijssel zijn, het kan Brabant zijn. Als je het ministerie daar neerzet zit het echt letterlijk met de fundering in de klei. Dan heb je ook meer kans dat mensen uit de regio's daar kunnen gaan werken, met meer feeling voor het platteland."
Ook Engeland heeft zo'n ministerie, merkt het Tweede Kamerlid op. "Ik denk wel dat die in Londen staat maar ze hebben wel heel veel departementen in het land."