Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Een belastingschuld van meer dan een miljoen euro door de coronacrisis: ‘Liever dat dan failliet gaan’

Redactie

Door de coronacrisis lag de evenementensector anderhalf jaar op zijn gat. Martijn van de Broek uit Bladel heeft een tenten- en podiaverhuurbedrijf en werkt voor de grote festivals en evenementen. Door corona heeft zijn bedrijf inmiddels een belastingschuld van meer dan een miljoen euro opgebouwd, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next. "Als dat de pijn is die wij moeten betalen om te overleven, dan liever dat dan failliet gaan."

Van de Broek betaalt al heel lang de rekening van deze crisis. "95 procent van onze vloot staat nu thuis. Dat zou normaal gesproken op een Amsterdam Dance Event moeten staan. Nu rijdt er één heftruckchauffeur rond in ons magazijn. Normaal zijn hier, als wij op volle toeren draaien, acht magazijnmedewerkers fulltime bezig met spullen die binnenkomen en weer weggaan. Ongeveer dertig vrachtwagens zijn hier dan per dag aan het laden en het lossen."

De podia en tenten gaan naar heel Nederland toe, zoals bijvoorbeeld ook naar het Milkshake Festival in Amsterdam. "Ik denk dat er maar weinig artiesten zijn in de wereld die nog nooit op onze materialen hebben mogen staan."

'Voorbereiden op allerdrukste zomer ooit'

Voor corona had Van de Broek een financieel zeer gezond bedrijf. "Wij waren ons aan het voorbereiden op de allerdrukste evenementenzomer ooit. Het Eurovisie Songfestival kwam naar Nederland, het EK voetbal zou naar Nederland komen en ook de Invictus Games. Dat kwam bovenop de evenementen die wij normaal al doen dus iedereen stond op spanning om klaar te zijn voor 2020 en toen kwam corona."

En dan kom je in een negatieve spiraal terecht, vertelt Van de Broek. "Dan sta je eigenlijk op het punt dat je weer geld gaat verdienen om de buffers weer aan te gaan vullen en dan gaat het geld er in een keer keihard uit. Je hebt geïnvesteerd, nieuwe spullen komen binnen en vrachtwagens zijn besteld voor het nieuwe seizoen. Die zijn hier neergezet en staan nog steeds stof te happen."

'Onze mensen willen wij binnenboord houden'

De medewerkers moesten natuurlijk wel betaald worden. "Wij hebben onze buffers gebruikt om de salarissen aan te vullen. Wij hebben van het begin af aan gezegd: wij willen overal in schrappen. Wij hebben in kosten gesneden en willen onze vrachtwagens verkopen. Dat maakt mij allemaal niet uit. Die kunnen wij naar de corona wel terugkopen. Onze mensen willen wij binnenboord houden."

Sinds het begin van de coronacrisis heeft het kabinet meer dan 80 miljard euro uitgegeven aan overheidssteun. Dat ging voor een groot gedeelte naar het OV, de teststraten en een compensatie voor de loonkosten (NOW-regeling). Van die 80 miljard euro is zo'n 20 miljard euro voor het uitstel van de belastingen. Dat vloeit op termijn terug in de staatskas. De echte steun voor ondernemers komt onderaan de streep uit op 10 miljard euro.

'Druppel op de gloeiende plaat'

"In de eerste drie maanden krijgen wij 4000 euro. Dat is een druppel op de gloeiende plaat hier", vertelt Van de Broek. "In een half uur is dat verdampt. Daarna kregen wij van juli tot oktober 50.000 euro. Voor veel mensen is dat heel veel geld maar voor ons bedrijf is dat veel te weinig om de vaste lasten te betalen. Wij zijn gaan interen op het vermogen dat wij hadden en zijn schulden gaan opbouwen, vooral bij de Belastingdienst."

Dat er tijdelijk geen belasting hoefde te worden betaald, heeft veel uitgemaakt. "Dat heeft ervoor gezorgd dat de liquiditeit die wij nodig hadden om de salarissen te kunnen betalen. Als de bank en de Belastingdienst geld waren blijven vragen dan was het gat veel te groot geworden."

'Vijf jaar alleen maar schulden wegwerken'

Het tenten- en podiaverhuurbedrijf heeft inmiddels een belastingschuld van meer dan een miljoen euro opgebouwd. "En wij hebben uitgeteld dat voor de belastingschuld die wij nu hebben opgebouwd daar ongeveer vier tot vierenhalf jaar winst tegenover moet staan om die schuld weg te werken. Anderhalf jaar corona is de komende vijf jaar alleen maar schulden wegwerken."

De economie draait weer op volle toeren, maar door de coronasteun is er ruim 80 miljard euro aan extra schuld ontstaan. Gaan millennials last krijgen van deze geldbubbel? Kijk nu naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO Start.
Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau