main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
14 oktober 2021 — 18:02

Voorwaardelijke celstraf geëist tegen vrouw met bord voor val Tour

Het Franse Openbaar Ministerie heeft tegen de toeschouwer die afgelopen juni in de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geëist. De vrouw stond in een opvallende gele jas in de eerste etappe langs de weg met een groot bord met daarop de tekst ‘Allez Opi-Omi!’, waardoor de Duitse renner Tony Martin ten val kwam. Dat leidde tot de massale crash.

De 31-jarige vrouw werd aangeklaagd door de rennersvakbond CPA. Ze wordt in de rechtbank in de Franse stad Brest vervolgd voor “het in gevaar brengen van anderen” en “het toebrengen van onopzettelijke verwondingen die een arbeidsongeschiktheid van maximaal drie maanden tot gevolg hebben gehad”. De rennersvakbond, de civiele partij in de zaak, had een dag eerder laten weten een symbolisch bedrag van 1 euro te eisen.

Bij de massale val waren zo’n vijftig renners betrokken. Onder anderen de Spanjaard Marc Soler en de Duitser Martin, die als eerste tegen het bord aanreed, liepen zwaar letsel op. De plaatsvervangend openbare aanklager zei donderdag in de rechtbank van Brest dat de vrouw “het gevaar van haar gedrag” had ingezien en “haar spijt had betuigd”.

Het vonnis wordt op 9 december verwacht.

‘Verhaal buitenproportioneel opgeblazen’

Tourorganisator ASO diende eerst ook een aanklacht in, maar trok die later weer in. “Dit verhaal is buitenproportioneel opgeblazen”, gaf Tourbaas Christian Prudhomme als reden. “Ze deed iets stoms, maar ze is geen terrorist”, zei hij donderdag na de presentatie van het routeschema van de Tour van 2022. “We willen alleen iedereen eraan blijven herinneren de veiligheid in acht te nemen en dat ze er zijn om de kampioenen te zien en niet om zelf op televisie te komen.”

LEES OOK: Veroorzaakster megacrash Tour de France aangehouden, zeggen Franse media

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer