Nederland lijkt geen koploper te willen worden op het gebied van kernenergie: ‘Teleurstellend’
Nederland lijkt geen voorloper te willen worden op het gebied van kernenergie. Frankrijk wil samen met andere Europese landen pleiten voor kernenergie in Brussel, maar Nederland heeft zich daar niet bij aangesloten. Daarmee negeert het kabinet de duidelijke wens van een Kamermeerderheid. Dat zorgt voor grote ergernis bij VVD-Kamerlid Silvio Erkens. "Ik ben flink teleurgesteld", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Frankrijk heeft deze week samen met negen andere EU-lidstaten een brandbrief geschreven aan de Europese Commissie. Daarin doen zij de oproep om kernenergie op te nemen in de zogenoemde taxonomie. Daarmee krijgt nucleaire stroom krijgt een klimaatlabel om in aanmerking te komen voor groene financiering. President Macron heeft bovendien besloten dat er met 30 miljard euro ingezet gaat worden voor de bouw van nieuwe kernreactoren.
'Frankrijk trekt nu de kar'
"We hebben begin dit jaar, ook op mijn initiatief, als Kamer een motie aangenomen met een ruime meerderheid. Die motie heeft het kabinet opgeroepen om samen met Frankrijk en andere verschillende landen in Europa op te trekken om kernenergie op die duurzame lijst te krijgen", legt Erkens uit.
Dat is nodig omdat de Europese Commissie eind november besluit of kernenergie als duurzaam telt of niet. "Er zijn ook stemmen in Europa die dat niet willen", zegt Erkens. Dan heeft hij het over onder meer Oostenrijk, Luxemburg en Duitsland. "Frankrijk trekt eigenlijk de kar nu om de wetenschap te volgen daarin, dus als Nederland daarin meedoet wordt dat pleidooi een stuk sterker."
In een reactie in De Telegraaf zegt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat het vanwege de demissionaire status van het kabinet "nu niet het moment is om op deze wijze een politiek statement te maken over één technologie", aldus staatssecretaris Yeşilgöz (Klimaat).