main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 oktober 2021 — 14:25

Millennial Marvin opende zijn horecazaak net voor de coronacrisis: ‘Het was vrij heftig’

Millennial Marvin van Hattem opent in maart 2020 na een ingrijpende verbouwing zijn nieuwe horecazaak in Vlaardingen, Zuid-Holland. Een week later gaat Nederland op slot. Omdat de overheidssteun gebaseerd is op omzet, krijgt Marvin niets. “Het was een vrij heftige periode. We hebben gelijk moeten schakelen naar bezorgfietsen, en daar onze laatste centen voor moeten gebruiken om nog een beetje omzet te kunnen draaien tijdens de lockdown”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

Als ze dat niet hadden gedaan had zijn bedrijf de coronacrisis niet overleefd, zegt hij. “We hadden al het geld al in de verbouwing gestopt, dus dat was voor ons ook het probleem. Normaal gesproken verzin je als ondernemer wel wat op tegenslagen, maar dat was in ons geval erg lastig.”

Toen Marvin aanklopte bij de gemeente werd hij doorverwezen naar schuldhulpverlener Jacqueline Zuidweg. “Wij kijken of een bedrijf kan doorgaan ondanks de schulden, wat heel vaak kan, zoals het bedrijf van Marvin”, legt zij uit. “Wij kijken wat de afloscapaciteit van een bedrijf is. Ook kijken we bij de gemeente of er een financiering mogelijk is. En dan kopen we de schulden af. Dus nemen we de druk weg van de schuldeisers en regelen vanuit de mogelijkheden van de toekomst de ellende van het verleden.”

Verdrievoudigde verzwaring

De coronasteun is op 1 oktober stopgezet. Bedrijven moeten het nu allemaal op eigen kracht doen, maar veel van hen gaan dat volgens Zuidweg niet redden. “Het gaat eigenlijk zelfs om een verdrievoudigde verzwaring”, legt zij uit. “Ten eerste is de geldelijke steun weggevallen. Ten tweede moet je je fiscale verplichtingen, dus je verplichtingen aan de Belastingdienst, weer voldoen. En ten derde moet je gaan aflossen op je oude schulden.”

Die zijn soms zo groot dat het zelfs niet voldoende zou zijn om de rest van je leven een bepaald bedrag af te betalen, zegt Zuidweg. “Dus dan ga je kijken: wat kan je wel afbetalen, en dan krijg je dus een regeling op maat.”

Marvin laat zich als ondernemer in hart en nieren in ieder geval niet uit het veld staan. “We hebben er een hoop vertrouwen in dat we in de toekomst weer goed gaan draaien”, vertelt hij. “Op basis daarvan hebben we een goed plan gemaakt, ook samen met Zuidweg. Met een klein beetje hulp van de gemeente moet dat goed gaan komen.”

De economie draait weer op volle toeren, maar door de coronasteun is er ruim 80 miljard euro aan extra schuld ontstaan. Gaan millennials last krijgen van deze geldbubbel? Kijk donderdag om 22.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. 

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer