main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2021 — 09:09

Er komen ruim 700 extra agenten bij, politie ontevreden: ‘Blijft pleisters op hele grote wond plakken’

De politie krijgt er in de komende jaren ruim 700 extra agenten bij. Dat kondigt het demissionaire kabinet aan. Met meer blauw op straat moeten vooral kwetsbare wijken snel veiliger worden. Dat klinkt mooi, maar het nieuws wordt onder agenten bepaald niet met gejuich ontvangen. “We hebben veel meer mensen nodig, structureel, met een lange adem. Dit blijft steeds pleisters op die hele grote wond plakken”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Tweede Kamer trok onlangs miljoenen extra uit voor veiligheid. Tegenover De Telegraaf vertelt demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wat hij precies met dit geld wil gaan doen. “Mensen gaan zien dat het veiliger is en dat ze makkelijker hun zorgen kwijt kunnen, want er is straks meer blauw op straat.”

‘Wij gaan deze strijd niet winnen’

Maar er is een veel forser plan nodig, beklemtoont Struijs. “Er stromen 20.000 agenten uit in de komende vijf tot zeven jaar, en we kunnen er per jaar maar 2000 opleiden. Dus per saldo blijven we onder water staan”, legt hij uit. “Als je ziet wat er allemaal op het bordje ligt bij de politie, gaan wij deze strijd niet winnen. Met al die bedreigingen, criminaliteit, drugs, enzovoort.” Dit geeft op korte termijn geen uitzicht op hoop, zegt Struijs.

‘Neem tijdig nieuwe mensen aan’

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser, te gast in Goedemorgen Nederland, geeft aan dat het hier om een eerste stap gaat. “Mijn collega Grapperhaus heeft ook gezegd dat er meer nodig is als het gaat om de ondermijning die we zien”, zegt ze. “Die 700 politieagenten zijn bovendien extra krachten. Daarnaast moet je er nog voor zorgen dat je tijdig weer nieuwe mensen aanneemt voor de 20.000 politieagenten die uitstromen, en daar is de afgelopen periode ook fors in geïnvesteerd.”

In De Telegraaf erkent Grapperhaus het beter was geweest om eerder al te anticiperen op een pensioengolf bij de politie, waardoor er nu met een krappe bezetting wordt gewerkt. “Eigenlijk hadden we in 2009 of 2010 al moeten voorsorteren.”

LEES OOK: Nationale Politie komt structureel miljoenen tekort: ‘Groot probleem als we grotere achterstanden krijgen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer