Vier op de tien Nederlandse bedrijven ontving coronasteun
Bijna 40 procent van de bedrijven in Nederland had steun nodig om door de coronacrisis te komen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. In totaal gaat het om 162.000 bedrijven. "Vooral bedrijven in zwaar getroffen sectoren hebben gebruikgemaakt van de steunmaatregelen", licht hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen toe.
"Dan moet je denken aan bedrijven in de horeca, maar ook in de entertainment en cultuurbranche. Eigenlijk alle bedrijven waar fysiek contact tussen mensen plaatsvindt zijn zwaar getroffen door de maatregelen en hebben dus veel gebruikgemaakt van de steunpakketten."
De steunpakketten gingen in op maart 2020 en liepen door tot eind september van dit jaar. Slechts een klein aantal bedrijven heeft deze gehele periode steun ontvangen, zegt Van Mulligen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We hebben gekeken naar de eerste vijf pakketten van steunmaatregelen. Alle cijfers van de laatste en zesde zijn nog niet verwerkt. Maar als je kijkt naar de eerste vijf heeft maar zes procent van alle bedrijven al die periodes gebruikgemaakt van de steunpakketten."
Er zijn grote verschillen tussen de bedrijven te zien. "Als je kijkt naar bioscopen, waar de anderhalvemetermaatregel al die tijd gold, heeft 80 procent al die tijd gebruik gemaakt van verschillende steunmaatregelen", zegt Van Mulligen. "Ook bij schouwburgen en theaters was dat heel erg hoog."
Nachtmerrie
Topondernemer Rahma el Mouden heeft ook dankbaar gebruikgemaakt van de steunpakketten, zo vertelt ze in Goedemorgen Nederland. "Ik nam precies in februari een bedrijf over, vlak voordat de coronapandemie begon. Toen heb ik een verstikkende nachtmerrie gehad, want ik dacht: nu ga ik echt failliet." Het ging om een bedrijf waar meer dan honderd fulltimers voor werkten. "Dat was voor mij drie, vier weken paniek. Maar gelukkig hebben we het gered."
El Mouden, onder andere directeur van een schoonmaakbedrijf, vond het ontzettend belangrijk dat ze zo veel mogelijk mensen kon behouden. "Maar op een gegeven moment merk je dat dat niet meer gaat. Dus hebben we in na veel overleg met opdrachtgevers, waaronder horeca en hotels, besloten om 130 man naar huis te sturen", legt ze uit. "Dat was pijnlijk, maar gelukkig reageerden onze mensen begripvol."
Ook El Mouden ontving niet alle steunpakketten die er zijn geweest. Ze probeerde zo veel mogelijk op eigen houtje te 'overleven' en zelf een deel van haar verloren omzet te compenseren. "Wij waren bezig om te kijken of we elders opdrachten naar binnen konden halen", legt ze uit. Daarom besloot ze om naast een schoonmaakbedrijf ook een zorgbedrijf op te richten. "Het is een bedrijf dat zich vooral richt op de zorg voor migranten uit de eerste generatie", legt ze uit. "Deze migranten zijn behoorlijk aanwezig in Nederland en spreken de taal vaak niet goed."
Personeelstekort
Veel van de werknemers die El Mouden moest ontslaan zijn inmiddels weer teruggekeerd, maar een deel is elders aan de slag gegaan. Daardoor kampen haar bedrijven nu wel, net als vele andere, met een personeelstekort. "Het is niet vergelijkbaar met sommige andere bedrijven, maar er moet wel wat gebeuren", zegt ze. "Het kan beter, en ik hoop dat de overheid zich ook een beetje meer gaat bewegen richting de werkeloze mensen in Nederland."
Maar over het algemeen staan de bedrijven van El Mouden er goed voor. "We hebben niet stilgezeten. Zo hebben we een nieuwe strategie voor de groei", vertelt ze. "We hebben ook een innovatieproject gedaan. Dus we hebben een behoorlijk vertrouwen in de toekomst en een behoorlijke groeiambitie. Ik ben blij dat we nu eindelijk kunnen bewegen en kunnen opschalen."
LEES OOK: CPB: Door coronasteun konden 180.000 mensen hun baan behouden