Zakenvrouw van het jaar Marinka Nooteboom wil vrouwelijk ondernemerschap stimuleren
Marinka Nooteboom is sinds maandagavond Zakenvrouw van het jaar 2021. De directeur van trailer-producent Koninklijke Nooteboom Groep vindt het onder andere belangrijk om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. "We zitten zelf in een sector waar voornamelijk mannen werken, maar je ziet toch dat er steeds meer vrouwen op belangrijke posities komen", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Wij zien het echt als meerwaarde om een betere balans te hebben tussen mannen en vrouwen."
Het familiebedrijf van Nooteboom bestaat sinds 1981, maar zij is de eerste vrouw die het bedrijf leidt. "Ik denk dat de werknemers in het begin even moesten wennen, maar dat heeft er ook mee te maken dat je nieuwe beweging in een organisatie wil krijgen", legt Nooteboom uit.
'Vrouwen zetten minder snel de stap naar voren'
Ze is "ontzettend trots" op de titel die ze nu voor een jaar mag dragen, maar benadrukt dat ze die vooral te danken heeft aan de medewerkers van haar bedrijf. "Want ik kan het niet zonder hen." Ze kreeg de prestigieuze titel uitgereikt van demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser, die ook beaamt dat er nog steeds heel veel mannen aan de top staan. "Ik denk dat vrouwen toch minder snel zelf de stap naar voren zetten en dat ze er meer om gevraagd moeten worden. Daarom vind ik deze prijs zo mooi. Op deze manier worden deze vrouwen meer in het zonnetje gezet."
Ook bij het bedrijf van Nooteboom werken overwegend mannen, zegt ze. "Je ziet dat vooral veelal mannen zich voor technische beroepen interesseren, en wat minder vrouwen. Dat vind ik ontzettend jammer. Maar dat gaat niet vanzelf."
De zakenvrouw van het jaar is dan ook voorstander voor een vrouwenquotum. "Ik denk dat er nog wat overtuigingen zijn in onze Nederlandse cultuur die het misschien maakt dat het voor vrouwen nog steeds lastig is om op belangrijke posities te komen", zegt ze. Zo refereert Nooteboom aan het feit dat de kinderopvang niet optimaal geregeld is voor werkende vrouwen. "Zo is het in Frankrijk heel normaal dat kinderen vijf dagen in de week naar de opvang gaan."
LEES OOK: Brandbrief kinderopvang: versoepel eisen om tekorten aan te pakken