main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 oktober 2021 — 08:47

Unieke beelden van Joran van der Sloot in beruchte Peruaanse gevangenis

Voor het eerst in lange tijd zijn er weer beelden van Joran van der Sloot te zien, in een geruite pyjamabroek, blauwe winterjas en Crocs. Televisiemakers uit Zuid-Amerika gingen bij hem en andere gevangen op bezoek in de Challapalca-gevangenis in Peru voor een reportage. De gevangenis staat bekend als “de hel op aarde”. Van der Sloot zit nog altijd vast voor de moord op Stephany Flores.

De verslaggever, die Van der Sloot voorstelt als moordenaar, oplichter, afperser en dief, vraagt hem waarom hij daar is, waarop Van der Sloot antwoordt dat hij zich “slecht heeft gedragen”. Volgens de televisiemakers is het de eerste keer dat in de Challapalca-gevangenis wordt gefilmd. “Ik ben hier voor de tweede keer”, zegt de 34-jarige Van der Sloot.

Challapalca is de zwaarbeveiligde gevangenis in Peru. Van der Sloot zat eerst vast in de Piedras Gordas-gevangenis. In 2021 werd hij overgeplaatst naar de Challapalca-gevangenis vanwege witwassen en drugssmokkel. Hij zou samen met zijn vriendin Leidy Figueroa drieënhalve ton crimineel geld hebben weggesluisd. Ook zou hij een partij cocaïne in de gevangenis binnen hebben gesmokkeld. Daarom werd er in februari 2018 nog eens 18 jaar cel tegen hem geëist.

Challapalca

De gevangenis ligt in een onherbergzaam gebied, op 4800 meter hoogte in het Andesgebergte, vlakbij de grens met Bolivia. Je hebt er geen mobiel bereik en de gevangenis is niet toegankelijk voor publiek. Mensenrechtenorganisaties pleiten al langere tijd voor sluiting van Challapalca, onder meer vanwege de extreme weersomstandigheden. Zo kan het er in de nacht -26 graden worden en er is geen verwarming. Gevangenen moeten zich wassen met koud water.

Van der Sloot werd in 2010 opgepakt na de moord op de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores. In januari 2012 werd hij in Lima veroordeeld tot 28 jaar cel. Hij werd al jarenlang verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005, maar is nooit in die zaak veroordeeld.

LEES OOK: Joran van der Sloot verdacht van witwassen 350.000 euro

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer