main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2021 — 13:55

Geweld tegen hulpverleners is ‘maatschappelijk probleem’: ‘Moeten helden op straat koesteren’

Steeds vaker krijgen ambulancemedewerkers, politieagenten of brandweerlieden te maken met agressie en geweld. Tijdens de Week van de Veiligheid, die vandaag begint, zijn er verschillende initiatieven die dat terug moeten dringen. “Alleen al bij de politie zijn er per jaar zo’n 10.000 registraties van geweldsincidenten”, zegt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’. “Het is een maatschappelijk probleem.”

En de impact van geweldsdelicten tegen hulpverleners is voor de slachtoffers enorm. Dat weet politieagent Joeri Sterringa, die in Amsterdam knock-out geslagen werd toen hij aan het werk was, als geen ander. Zo’n tien minuten lag hij bewusteloos op straat. “Dat is voor mij de druppel geweest om te stoppen met het actieve buitenwerk”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De verdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur dienstverlening. Daar zat een stukje voorwaardelijk bij, een kleine schadevergoeding naar mij toe, en een proeftijd van zo’n twee jaar. In mijn ogen is dat een lachertje.”

De Taskforce is in 2020 in het leven geroepen door minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid & Justitie). Het ministerie, werkgevers van de politie, de gemeentelijke boa’s en de brandweer, het OM en de wetenschap werken hierin samen om het geweld richting hulpverleners te verminderen. De Taskforce moet zorgen voor een gedragsverandering in de maatschappij. “We moeten met elkaar afspreken dat we de helden op straat, die voor onze veiligheid dag in dag uit aan het werk zijn, koesteren. En laten we van ze afblijven en ze waarderen.”

‘Ambitieus’

Binnen vijf jaar wil het ministerie het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners halveren. “Dat is ambitieus, maar hoe meer we het kunnen terugdringen hoe beter het is”, zegt Verhoeve daarover. “Dat zit bij voorkomen, maar ook bij de strafbaarstelling.”

Want de Taskforce alleen gaat de samenleving niet veranderen, zegt Verhoeve. “Maar we gaan wel de minister adviseren hoe we met elkaar de norm in dit land strakker kunnen krijgen”, legt Verhoeve uit. “Dat het niet acceptabel is dat je een agent voor ‘hoer’ uitscheldt, of dat je zit te filmen terwijl ambulancemedewerkers hun werk zitten doen, zo dichtbij dat ze niet eens bij de patiënt kunnen komen.”

Jongeren

‘Onze hulpverleners veilig’ wil zich vooral op jongeren richten. “De nieuwe generatie gaat hopelijk weer nieuwe mensen inspireren. Niet alleen elkaar, maar ook als zij kinderen krijgen”, legt Verhoeve uit. “Het heeft namelijk echt te maken met de houding en gedrag van scholen.”

Als voorbeeld noemt Verhoeve het praktijkonderwijs. “30 procent van de jongens die praktijkonderwijs volgt krijgt op een gegeven moment een strafblad. Hoe kun je dat voorkomen, juist bij de groep die zoveel kan betekenen voor de opbouw van ons land?”

LEES OOK: Geweld tegen hulpverleners neemt toe: ‘Je ziet een groep waarbij de normen zijn verruwd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer