Ook rechters trekken boetekleed aan in toeslagenaffaire: ‘Dit heeft zeker consequenties voor de toekomst’
Ook rechters trekken het boetekleed aan in de toeslagenaffaire. In een kritisch rapport, dat het AD in handen heeft, geven ze toe dat ze het overgrote deel van de ouders in de kou hebben laten staan en leden aan juridische tunnelvisie. Advocaat Peter Plasman is erg blij met het rapport, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland NPO 1. "Dit geeft ook aan dat rechters aan zelfreflectie doen."
De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag riep rechters vorig jaar op bij zichzelf te rade te gaan, wat resulteerde in dit rapport. Te vaak volgden rechters het oordeel van de Belastingdienst. Daarom oordeelden ze te snel, te vaak en te hard. Ruim 35.000 ouders raakten daardoor ernstig in de problemen of zelfs financieel aan de grond.
Dat komt onder andere omdat rechters over het algemeen nog vrij veel ontzag hebben voor wat onze overheid doet, zegt Plasman. "Daarbij komt dat zij beslissingen van de overheid in feite marginaal toetsen. Dat betekent dat ze niet hun eigen oordeel geven over het handelen, maar dat er gekeken wordt of de overheid in redelijkheid beslissingen heeft kunnen nemen." Die toetsing gaat veel minder ver dan wanneer de rechters zelf een beslissing moeten nemen, legt de advocaat uit.
'Beroepsrechter is veel strenger'
"Maar ook een hele belangrijke oorzaak is dat de beroepsrechter, dus de rechter die een beslissing moet nemen wanneer de rechters een beslissing nemen waar de Belastingdienst het niet mee eens is, veel strenger is", vervolgt hij. "Dus dat levert jurisprudentie op. De rechter die de Belastingdienst ongelijk zou geven is er eigenlijk vanuit gegaan dat dat in beroep weer vernietigd zou worden, en dan zou de gedupeerde alsnog ongelijk krijgen."
Daar ligt volgens Plasman nog een belangrijke les voor de toekomst. "Rechters moeten misschien toch vaker op hun eigen kompas varen", zegt hij. "Voor rechters is dit een keiharde confrontatie met de werkelijkheid, en dit gaat voor de toekomst zeker consequenties hebben over hoe zij tegen dit soort zaken aankijken en hoe ze voortaan beslissingen gaan nemen."
LEES OOK: Rechters bekennen fouten in toeslagenaffaire: ‘Goed dat ze dit doen’