main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 oktober 2021 — 11:44

Cyberexperts waarschuwen voor nationale ramp: ‘Samenleving kan op veel manieren lamgelegd worden’

Cyberexperts waarschuwen voor een nationale ramp als bedrijven en instellingen zich niet beter verdedigen tegen cyberaanvallen. Er moet dan ook veel meer geld geïnvesteerd worden in cyberveiligheid, zo stellen zij. “Je zou onze samenleving op heel veel manieren kunnen lamleggen”, zegt Cybersecurity-expert Inge Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En de mogelijkheid om preventieve maatregelen te treffen zien wij op dit moment onbenut.”

De afhankelijkheid van mens en bedrijf van het internet is een groot risico. Dat blijkt maar weer na de wereldwijde storing bij WhatsApp, Facebook en Instagram. Toch blijft cyberveiligheid een beetje het ondergeschoven kindje, ziet Bryan. “In de Miljoennenota komt het überhaupt niet voor. Ik vind dat verschrikkelijk.”

‘Onze vitale infrastructuur is gebouwd op digitale middelen’

En dat terwijl er heel veel mogelijkheden zijn om onze samenleving te beschermen tegen digitale aanvallen. “Dat moeten we serieus nemen”, beklemtoont Bryan. Het is volgens haar mens eigen om vooral naar “fysieke dingen” te kijken. Aangezien de digitale wereld niet tastbaar is, wordt deze vaak vergeten. “In dit land zijn we enorm digitaal, zeer verbonden en zeer welvarend. Dat betekent dat wij onze hele vitale infrastructuur gebouwd hebben op digitale middelen”, legt ze uit. “Dan heb ik het over het betalingsverkeer, de stormvloedkering, maar ook de matrixborden boven de snelwegen. Als je daar overal rode kruizen op zet, is dat al ontwrichtend.”

Meer investeren

In 2017 leed de Nederlandse economie jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercrime, zo blijkt uit cijfers van accountantskantoor Deloitte. Bryan verwacht dat dit bedrag nu een stuk hoger ligt.

“Ik zou het toekomstige kabinet willen wijzen op het rapport van de Cyber Security Raad (CSR) dat in april is uitgekomen”, zegt ze. Dat rapport concludeert dat publieke en private partijen in Nederland de krachten moeten bundelen en samen moeten werken aan één cyberweerbaarheidsstrategie met een meerjarenprogramma. Hiervoor is een investering nodig van 833 miljoen euro, bovenop de huidige uitgaven en budgetten voor cyberweerbaarheid, aldus de CSR.

“De essentie is dat je moet zorgen dat er iemand in het kabinet functioneert als coördinerend orgaan”, zegt Bryan. “Dat kan een deltacommissaris zijn of een minister. In ieder geval iemand met doorzettingsmacht, die op al die beleidsterreinen kan zeggen: nu gaan we dit doen.”

Ondernemers

Ook voor midden- en kleinbedrijven is een investering in cyberveiligheid van belang, zegt Bryan. Des te meer omdat verzekeraars de schade die een cyberaanval veroorzaakt lang niet altijd vergoeden wanneer bedrijven zelf hun beveiliging niet goed op orde hebben. “De meeste ondernemers draaien zelf voor de kosten op”, weet Bryan.

LEES OOK: Wat als het hele internet uitvalt door een cyberaanval?

Bovendien is de schade van een cyberaanval tweeledig. “Als er ransomware binnenkomt versleutelt dat een deel van je spullen letterlijk, dus je kan er niet meer bij”, legt ze uit. “Dan moet je dat weer opnieuw opbouwen, en de kosten daarvan kunnen fors oplopen.” Om zo’n systeem weer opnieuw op te bouwen worden namelijk vaak experts ingehuurd. “Gemiddeld genomen kost dat geloof ik zo’n 65.000 euro per aanval. Naar mijn ervaring zit dat bedrag meer tussen de 100.000 en 150.000 euro”, zegt Bryan. “En dan komt er nog een eventuele losgeldvraag. Dat zijn twee kostenposten, en dat is fors.”

Het verbeteren van de cyberveiligheid hoeft ondernemers geen fortuin te kosten, zegt de cybersecurity-expert. “Het gaat om de wijze waarop je de it inricht. Dat zijn overwegingen om te maken op het moment dat je een it-omgeving maakt”, legt ze uit. “Ook als die er al is, zijn er zeker maatregelen die je kan treffen. De stelregel is: iedere euro die je investeert in beveiligingsmaatregelen, betaalt zich vier tot zeven keer terug.”

Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In Stand van Nederland: Generatie Next duikt millennial Elen Demir in de wereld van de cybercrime. Je kunt deze aflevering hier terugkijken, op NPO Start.

LEES OOK: Nederland te afhankelijk van buitenlandse techbedrijven: ‘Geven controle over samenleving uit handen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer