Kamer debatteert over discriminatie homoseksuele leerlingen op Gomarus: ‘Had dit niet durven dromen’
De Tweede Kamer debatteert vandaag over Gomarus, een reformatorische scholengemeenschap in Gorinchem waar ze homoseksualiteit als 'zonde tegen de natuur' zien. Jongens en meisjes die op hetzelfde geslacht vallen zijn de afgelopen jaren door de school gedwongen om hun ouders over hun geaardheid in te lichten. Als ze dat niet deden, nam de school het heft in eigen hand.
D66 wil nu van demissionair onderwijsminister Arie Slob weten wat de consequenties zijn voor de school. De onderwijsinspectie oordeelde in een rapport eerder al keihard over de sociale veiligheid van de leerlingen op het Gomarus. Een burger en de inspectie deden aangifte tegen de school. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen.
'Had ik nooit durven dromen'
Dat het Gomarus nu wordt besproken in een Kamerdebat had oud-leerling Marijn Baggerman nooit durven dromen, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat het überhaupt het landelijk nieuws zou halen en dat het op politiek level wordt opgepakt. Dat is voor mij in ieder geval één van de grootste verrassingen", zegt hij. "Nu is er aandacht voor. Hoger dan de landelijke politiek ga je niet."
De 20-jarige Baggerman was één van de oud-leerlingen die met naam en toenaam zijn verhaal deed in het NRC-artikel dat in maart dit jaar het discriminerende gedrag van het Gomarus onthulde. In dat artikel werd onder meer duidelijk dat oud-leerlingen jaren later nog altijd last hebben van de gang van zaken op school.
Naast de gedwongen 'coming-outs' sijpelde de discriminatie ook door in de rest van het onderwijs. "Een voorbeeld is dat we op een gegeven moment een toets op school kregen waarin de vraag werd gesteld: 'Hoe moet je omgaan met homoseksuelen?' Het goede antwoord was dan dat je ze af moest wijzen, omdat je volgens de bijbel moet leven", vertelt Baggerman, inmiddels ambassadeur van het Regenboog Loket. "Daar zit je dan als jongen van 16."