main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2021 — 09:56

Kamer debatteert over discriminatie homoseksuele leerlingen op Gomarus: ‘Had dit niet durven dromen’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over Gomarus, een reformatorische scholengemeenschap in Gorinchem waar ze homoseksualiteit als ‘zonde tegen de natuur’ zien. Jongens en meisjes die op hetzelfde geslacht vallen zijn de afgelopen jaren door de school gedwongen om hun ouders over hun geaardheid in te lichten. Als ze dat niet deden, nam de school het heft in eigen hand.

D66 wil nu van demissionair onderwijsminister Arie Slob weten wat de consequenties zijn voor de school. De onderwijsinspectie oordeelde in een rapport eerder al keihard over de sociale veiligheid van de leerlingen op het Gomarus. Een burger en de inspectie deden aangifte tegen de school. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

‘Had ik nooit durven dromen’

Dat het Gomarus nu wordt besproken in een Kamerdebat had oud-leerling Marijn Baggerman nooit durven dromen, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat het überhaupt het landelijk nieuws zou halen en dat het op politiek level wordt opgepakt. Dat is voor mij in ieder geval één van de grootste verrassingen”, zegt hij. “Nu is er aandacht voor. Hoger dan de landelijke politiek ga je niet.”

De 20-jarige Baggerman was één van de oud-leerlingen die met naam en toenaam zijn verhaal deed in het NRC-artikel dat in maart dit jaar het discriminerende gedrag van het Gomarus onthulde. In dat artikel werd onder meer duidelijk dat oud-leerlingen jaren later nog altijd last hebben van de gang van zaken op school.

Naast de gedwongen ‘coming-outs’ sijpelde de discriminatie ook door in de rest van het onderwijs. “Een voorbeeld is dat we op een gegeven moment een toets op school kregen waarin de vraag werd gesteld: ‘Hoe moet je omgaan met homoseksuelen?’ Het goede antwoord was dan dat je ze af moest wijzen, omdat je volgens de bijbel moet leven”, vertelt Baggerman, inmiddels ambassadeur van het Regenboog Loket. “Daar zit je dan als jongen van 16.”

LEES OOK: Anti-lhbti leuzen op COC-kantoor in Rotterdam: ‘Afkortingen die verwijzen naar kankerhomo’s’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer