main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2021 — 09:56

Kamer debatteert over discriminatie homoseksuele leerlingen op Gomarus: ‘Had dit niet durven dromen’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over Gomarus, een reformatorische scholengemeenschap in Gorinchem waar ze homoseksualiteit als ‘zonde tegen de natuur’ zien. Jongens en meisjes die op hetzelfde geslacht vallen zijn de afgelopen jaren door de school gedwongen om hun ouders over hun geaardheid in te lichten. Als ze dat niet deden, nam de school het heft in eigen hand.

D66 wil nu van demissionair onderwijsminister Arie Slob weten wat de consequenties zijn voor de school. De onderwijsinspectie oordeelde in een rapport eerder al keihard over de sociale veiligheid van de leerlingen op het Gomarus. Een burger en de inspectie deden aangifte tegen de school. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

‘Had ik nooit durven dromen’

Dat het Gomarus nu wordt besproken in een Kamerdebat had oud-leerling Marijn Baggerman nooit durven dromen, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat het überhaupt het landelijk nieuws zou halen en dat het op politiek level wordt opgepakt. Dat is voor mij in ieder geval één van de grootste verrassingen”, zegt hij. “Nu is er aandacht voor. Hoger dan de landelijke politiek ga je niet.”

De 20-jarige Baggerman was één van de oud-leerlingen die met naam en toenaam zijn verhaal deed in het NRC-artikel dat in maart dit jaar het discriminerende gedrag van het Gomarus onthulde. In dat artikel werd onder meer duidelijk dat oud-leerlingen jaren later nog altijd last hebben van de gang van zaken op school.

Naast de gedwongen ‘coming-outs’ sijpelde de discriminatie ook door in de rest van het onderwijs. “Een voorbeeld is dat we op een gegeven moment een toets op school kregen waarin de vraag werd gesteld: ‘Hoe moet je omgaan met homoseksuelen?’ Het goede antwoord was dan dat je ze af moest wijzen, omdat je volgens de bijbel moet leven”, vertelt Baggerman, inmiddels ambassadeur van het Regenboog Loket. “Daar zit je dan als jongen van 16.”

LEES OOK: Anti-lhbti leuzen op COC-kantoor in Rotterdam: ‘Afkortingen die verwijzen naar kankerhomo’s’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer