Nieuwe Bondfilm No Time To Die is ‘einde van een tijdperk’
Fans kunnen eindelijk weer genieten van geheim agent 007. Maar liefst vijf keer werd No Time To Die uitgesteld vanwege corona. Na anderhalf jaar vertraging is de film nu eindelijk te zien op het witte doek. "Het is het einde van een tijdperk" zegt mediadeskundige Mark Koster in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Alles zat erin", zegt Koster over de film. "Black Lives Matter zat erin. Corona zat erin, het speelt zich af rond een virus dat ons in de greep heeft. Het ging ook over de plaats van de man in de opsporing. Dat wordt fantastisch uitgerold."
Woke
Ook "hele debat over het woke zijn" komt aan bod, zo zag Koster. "Is het wel multiculti genoeg? Die vraag wordt beantwoord, op een leuke manier, met humor. Je zou kunnen zeggen dat dat hele debat een honk verder wordt gebracht in deze film."
James Bond-films waren altijd al een reflectie van de maatschappij, zegt Koster. "In de jaren tachtig had je Jeroen Krabbé die als KGB-agent erin zat. De Koude Oorlog zat er dus in."
Hoe moet het verder met James Bond?
No Time To Die is de laatste film met Daniel Craig als Bond. "Het is echt het einde van een tijdperk. De grote discussie is of James Bond nog geschikt is voor zijn werk. Hij is met pensioen en zit op een tropisch eiland. Daar vermaakt hij zich prima, maar hij komt terug om nog één klus te klaren. In die klus zit een element van liefde. James Bond raakt echt verliefd, en dat troebleert zijn blik."
Het einde van de film maakte echt indruk op Koster. "Nadat het klaar was dacht je: ah, nee. Dat element ga je hebben. Daarom is het ook zo mooi gedaan."