main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 september 2021 — 10:25

Hoe vindt het CDA de weg omhoog? ‘Niet meegaan met de waan van de dag’

Het blijft donderen binnen het CDA. Met het vertrek van staatssecretaris Mona Keijzer uit politiek Den Haag verdwijnt er opnieuw een ervaren steunpilaar uit de fractie van de partij. In de peilingen staan de christendemocraten er niet al te best voor. Hoe kan het CDA weer de weg omhoog vinden? “Je moet weer terug naar je eigen standpunten en niet teveel meegaan met de waan van de dag”, zegt CDA-prominent Onno Ruding in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Keijzer is de tweede bewindspersoon in korte tijd die afscheid neemt van het CDA, Pieter Omtzigt ging haar in juni voor. Volgens Geerten Waling, historicus en columnist voor EW, kan dit de partij, die volgens de laatste peilingen op zeven zetels staat, duur komen te staan. “Het CDA heeft van oudsher een enorme achterban in de provincie”, legt hij uit. “In Noord-Brabant en Limburg kregen katholieke volkspartijen, later het CDA, altijd heel veel stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2017 zag je zelfs dat de top van de partij eigenlijk uit de provincie kwam: Sybrand Buma uit Friesland, Pieter Omtzigt uit Twente en Mona Keijzer uit Volendam.”

Vertrek van boegbeelden uit provincie gaat zich tegen partij keren

Deze politici kregen veel voorkeursstemmen, maar staan allen inmiddels niet meer op de lijst. “Het CDA heeft de laatste verkiezingen ook geprobeerd veel mensen uit de Randstad aan zich te binden, via Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge die eigenlijk een Zeeuw is maar zich vooral als Rotterdammer profileert. Dat gaat zich tegen het CDA keren”, zegt Waling.

Volgens Ruding is de partij inderdaad sterker geworteld in de provincie, en moet het CDA er dan ook meer aan doen om een achterban te genereren in de grotere steden. “Dat is niet zo gemakkelijk. Dat probleem was er al, en dat zal denk ik niet toenemen door het vertrek van één bepaalde politicus”, zegt de oud-minister van Financiën. “Maar de partij moet zich daar grondig over beraden, alleen ik erken dat het een tijd duurt voordat je dat hebt opgelost.”

‘Vertrek Keijzer maakt voor toekomst partij niet veel uit’

Keijzer werd ontslagen door demissionair premier Rutte nadat zij zich zaterdag in De Telegraaf voor het eerst publiekelijk uitliet over het coronabeleid. De kabinetskoers rond corona kon ze niet langer “rijmen met haar verstand en geweten”. Ook een terugkeer naar de Kamerbankjes van het CDA bleek onmogelijk nu het vertrouwen geschonden was. Keijzer gaf haar zetel terug en is vertrokken uit de landelijke politiek, maar blijft wel lid van het CDA.

“Je moet bedenken dat er in de meeste partijen een minderheid is van leden die haar beleid wel steunen”, zegt Ruding, doelend op haar kritiek op de controle van de coronapas. “Ik steun dat niet, ik denk dat je een strengere aanpak moet toepassen bij het naleven van de corona-afspraken. Ik steun het kabinetsbeleid, dat is ook CDA-beleid.”

In haar verklaring schreef Keijzer: ‘Mensen bang maken voor elkaar door toegangsbewijzen te vragen is voor mij de bijl aan de wortel van samenleven’. “Dat accepteer ik niet”, zegt Ruding. “Je moet juist in een samenleving, met ook saamhorigheid, letten op de gezondheidsbelangen van anderen en ook van jezelf. Als je dat toezicht en die naleving verwaarloost nemen de risico’s voor de gezondheid weer toe.”

Het vertrek van Keijzer is “een verlies”, zegt Ruding dan ook, maar voor de toekomst van het CDA maakt het volgens hem niet veel uit. “Er zijn heel veel Kamerleden en politici, maar het is een verlies. Dat moet je op een constructieve manier verwerken. Het begin van die verwerking is al begonnen bij het partijcongres een aantal weken geleden, en dit is een complicatie.”

‘Hoekstra is de goede man om dit aan te pakken’

Het is belangrijk dat het CDA weer terugkeert naar haar eigen standpunten, zegt Ruding. Dat werd ook bij het partijcongres op 11 september bepleit, door ouderen én jongeren, zo benadrukt hij. “Dus het kan wel, maar dan moet je ook politieke leiders hebben die dat duidelijk naar voren brengen, en misschien is dat niet altijd ideaal geweest de laatste jaren.”

Hoekstra is daar wel de aangewezen man voor, denkt Ruding. “Hoekstra is daar druk mee bezig, maar ook pas kort. Ik denk dat hij de goede man is om dat aan te pakken, maar je krijgt wel kritiek. Dat is altijd.” Volgens Ruding vertegenwoordigt Hoekstra de ‘klassieke CDA-waarden’. “Bij mij aarzelde men in het begin ook wel eventjes, en na enige tijd had men dat door en dat leidde tot grote verkiezingswinsten. Dat kan bij hem ook, maar dat gaat niet direct. Je moet af en toe duidelijk je meningen geven, en dat doet hij wel.”

LEES OOK: Hoekstra (CDA) wil geen nieuwe verkiezingen: ‘Brevet van onvermogen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in