main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2021 — 10:44

Toch boetes bij niet controleren coronapas: ‘Je moet als één overheid optreden’

Horecaondernemers die vanaf 25 september de coronapas niet controleren kunnen toch een boete verwachten. Dat is de uitkomst van het overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitter van het Veiligheidsberaad. De boetes worden enkel uitgedeeld wanneer ondernemers herhaaldelijk de fout in zijn gegaan en kunnen oplopen tot zo’n 10.000 euro, of een sluiting van de zaak.

Alle 25 veiligheidsregio’s gaan de coronapas dan ook handhaven. Dat is opvallend. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, zei vorige week nog dat zij niet actief op de coronapas zou gaan handhaven. Nu schrijft zij in een brief aan de gemeenteraad woensdagavond dat “het zorgen voor naleving van deze regels een zaak is van ons allemaal”.

Het kabinet liet eerder al weten 45 miljoen euro extra vrij te maken voor handhaving. Vakbond BOA ACP reageerde dat dit bij lange na niet genoeg zal zijn. Er is namelijk nog altijd een groot tekort aan handhavers. “Het is een utopie om te denken dat je in een aantal dagen een boa opgeleid hebt om deze taken uit te voeren”, zei voorzitter Richard Gerrits vorige week in Goedemorgen Nederland. “Een boa-opleiding duurt gemiddeld twee tot drie jaar.”

‘Je moet als één overheid optreden’

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker is blij dat de ministers en burgemeesters het eens zijn geworden over de handhaving van de coronapas. “Ik vind dat je als één overheid moet optreden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dus als er gezegd wordt dat we de anderhalve meter kunnen loslaten, maar dat er dan wel iets in de plaats moet komen om te zorgen dat dat veilig en verantwoord gaat, vind ik het heel fijn om te zien dat de minister en burgemeesters schouder aan schouder optrekken.”

Veel sectoren die de coronapas moeten controleren, laten weten niet blij te zijn met het beleid. Volgens Koninklijke Horeca Nederland wordt de branche nu al geconfronteerd met annuleringen. Volgens KHN-voorman Robèr Willemsen wil het kabinet “over de rug van de horeca” een “vaccinatieverplichting” doorvoeren.

Dat de handhaving op het bordje van de horecaonderenemers terechtkomt, vindt ook Dekker spijtig, zo zegt hij. “Daar doe ik ook niet lichtvaardig over. Dat vraagt extra controle, extra werk en zal hier en daar tot vervelende situaties leiden”, aldus de minister. “Aan de andere kant zijn we allemaal deze zomer op vakantie geweest. Ook in Italië en Frankrijk, waar hier op deze manier al lang wordt gewerkt, en we zien dat het goed gaat.”

LEES OOK: KHN: ‘Kabinet wil over de rug van de horeca vaccinatieverplichting doorvoeren’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer