main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 september 2021 — 14:59

Millennialboeren stoppen om milieuregels: ‘Ga niet aan een dood paard trekken’

Veel millennialboeren gooien de handdoek in de ring omdat zij geen geld meer kunnen verdienen. Zij zijn gefrustreerd omdat de Nederlandse overheid ze niet langer kan beschermen tegen strenge milieuregels uit Brussel. “De Nederlandse boer investeert zich te pletter in beleid van deze overheid. Alleen de overheid verandert sneller het beleid dan de investering”, zegt gestopte boer Arjen Schuiling in Stand van Nederland: Generatie Next.

Veel boerenbedrijven komen door de stikstofregels helemaal klem te zitten. “Er is geen zekerheid, terwijl iedereen kneiterhard werkt”, zegt Schuiling. “We moeten concurreren met producten uit de hele wereld die niet zulke strenge voedselveiligheidsnormen hebben. Daar valt niet tegen te concurreren.”

Rouwproces

Schuiling is het protesteren inmiddels moe. Na vier generaties in de akkerbouw, stopt hij ermee. “Ik heb er lang over nagedacht. Het is een rouwproces dat je ingaat. Uiteindelijk moet je ook gewoon rationeel zijn. Mijn achtergrond is accountancy. Je ziet wat erin en eruit gaat. Alles is duur in de landbouw, behalve de opbrengsten. Er blijft weinig over. Ik ga niet aan een dood paard trekken.”

Toch hangt Schuiling zijn overall aan de wilgen met pijn het hart. “Het is het mooiste vak wat er is. Het is een roeping, anders doe je het niet. De overname die ik deed, was geen makkelijke. Het is passie, je gelooft erin. Je wil dat het kan, alleen je loopt continu tegen beperkingen aan. Banken die moeilijk doen, de overheid die elke keer andere grappen bedenkt. Het is gewoon niet leuk meer.”

Hoe kun je als boer nog wél je geld verdienen in de landbouw? Kijk donderdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, 22:10 op NPO 2 of op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer