main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 18 september 2021 — 14:07

Wat is K2, de drug die steeds vaker opduikt in Nederlandse gevangenissen?

K2 is een drug die steeds vaker opduikt in Nederlandse gevangenissen. Maar wat is K2 precies? “K2, in Europa bekend als spice, is een kruidenmengsel dat bewerkt is met synthetische cannabinoïde. Dat is een heel scala aan verschillende chemische stoffen, die ontworpen zijn om de werkzame stoffen in cannabis na te bootsen”, vertelt drugsexpert Pieter Oomen van het Trimbos-instituut in de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau.

Gebruikers kunnen heftige bijwerkingen krijgen van K2. Oomen: “Wat je vaak ziet bij synthetische cannabinoïden is dat mensen misselijk worden. Als ze teveel gebruiken kunnen mensen paranoïde worden, hallucinaties krijgen en zelfs in een psychoses terecht komen. Er is ook nog een fysieke bijwerking die te maken heeft met het feit dat die stoffen zo sterk werken, dat ze ook makkelijk aangrijpen op receptoren in de rest van het lichaam. Die kunnen zitten op het hart, waardoor mensen hartritmestoornissen krijgen of pijn op de borst.”

In het buitenland zijn al meerdere mensen overleden na het gebruik van K2. Dat is in Nederland voor zover bekend nog niet gebeurd. “Daarbij moet gezegd worden dat dit soort middelen helemaal niet populair zijn in Nederland. Zeer weinig mensen gebruiken dit. In andere Europese landen zijn wel enkele tientallen sterfgevallen gemeld waarbij gezegd wordt dat mensen synthetische cannabinoide hebben gebruikt.”

Wit papiertje

K2 is te koop als kruidenmengsel, maar ook als vloeistof die op allerlei materiaal gesprayd kan worden. “Dat kan gaan van witte papiertjes tot kruiswoordpuzzels”, zegt Oomen. “Ook kleren worden gezien.” Door het bewerkte papier op te roken, kan iemand de drug gebruiken. Het sprayen van K2 op papier is vooral handig voor gevangenen die de drug binnen willen smokkelen. “Het is vaak kleurloos en geurloos. Dat maakt het interessant om op een papiertje te sprayen, want dan heb je gewoon een wit papiertje in de post zitten.”

Juist die methode van K2 gebruiken is extra gevaarlijk, zegt Oomen. “Het grote probleem met de spray-methode is dat het heel erg lastig is om te controleren hoeveel er op jouw substraat komt. Het wordt in een plantenspuit gedaan, er wordt een paar keer meer gesprayd en men denkt: het zal wel goed zijn.”

De hoeveelheid K2 die na het sprayen op het papier zit, kan sterk verschillen per plek, zo blijkt uit onderzoek naar papier dat gevangenissen is binnengesmokkeld. “Dat kon op bepaalde plekken tientallen keren meer zijn dan op andere plekken. Het probleem met de synthetische cannabinoïden is ook dat je zo weinig nodig hebt om een bijwerking te krijgen.” Als gebruikers niet weten hoeveel ze binnenkrijgen, gaat het dan ook snel mis.

Kwetsbare groepen

Vooral kwetsbare groepen gebruiken K2, zo ziet Oomen. “Dan moet je denken aan mensen in de gevangenis, maar ook dak- en thuislozen. Het is tragisch, want die zijn ook nog eens blootgesteld aan de extra gevaren van deze schadelijke stoffen. In veel gevallen zijn ze ook nog ontzettend verslavend.”

De gevaarlijke en onzichtbare drug K2 rukt op in Nederlandse gevangenissen. Bij naar schatting één op de drie penitentiaire inrichtingen zijn de afgelopen tijd maatregelen genomen omdat er mogelijk is geprobeerd de drug binnen te smokkelen. Luister nu naar deze aflevering van de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau.

Geen aflevering meer missen? Abonneer je nu via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer