main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 18 september 2021 — 17:30

Joost Eerdmans (JA21): ‘Nederland kan veel leren van het Deense migratiebeleid’

JA21 noemt Denemarken hun ‘gidsland’ op het gebied van migratie. Begin deze maand bezochten Kamerleden Derk-Jan Eppink en Joost Eerdmans het land om te kijken wat we hier in Nederland van de Denen kunnen leren als het gaat om migratie én andere thema’s. “De Denen zijn van links van rechts akkoord met een streng maar rechtvaardig asielbeleid”, zegt JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Het is eigenlijk onomstreden daar, of je nou met populisten praat of met progressieven”, zegt Eerdmans. “De Deense PvdA regeert momenteel, en heeft toch een heel streng asielbeleid afgekondigd. En het werkt ook.” De linkse partijen hebben het migratiebeleid omarmt waar de Deense volkspartij in de jaren 90 mee begonnen is. “Er is een brede consensus, dat is verstandig.”

Migranten die naar Denemarken komen, krijgen een tijdelijke vergunning in plaats van een permanente. “Ze krijgen niet zoals in Nederland automatisch na een aantal jaar een paspoort. De vergunning kan wel verlengd worden als de situatie in het land van herkomst onveilig blijft. Maar het is geen automatisme, dus die mensen kunnen ook weer weg als het land veilig is.”

‘Kijk naar de regio’

De Denen kijken daarbij niet naar een heel land, maar ook naar de regio waar iemand vandaan komt. “Als een regio, bijvoorbeeld Damaskus, veilig is volgens onderzoek, dan kunnen mensen terug. Terwijl Nederland dan zegt dat Syrië als geheel nog niet veilig is.”

Ook gaan de Denen volgens Eerdmans beter om met ‘veiligelanders’. “Die gaan ook echt naar een uitzetcentrum. Dat ziet er best sober uit, wij zijn daar geweest. De mensen uit Marokko en Tunesië beseffen ook dat ze maar beter terug kunnen gaan. Bij ons worden ze losgelaten en verdwijnen ze in de illegaliteit.

Het Deense model zou ook in Nederland voor meer draagvlak voor asielbeleid kunnen zorgen, denkt Eerdmans. “Bij ons piept en kraakt het omdat tien tot vijftien procent uit een veilig land komt en de asielprocedure bezet houdt. Die zitten de echte vluchtelingen dwars.”

LEES OOK: JA21 wil geen gedoogpartner worden van minderheidskabinet ‘op het geheel’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer