Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Picnic is niet bang voor concurrentie van flitsbezorgers: ‘Ongelooflijk kostbaar en niet efficiënt’

Redactie

Start-up-ondernemer Michiel Muller was een aantal jaar geleden de new kid on the block in supermarktland. Hij zette in 2017 met Picnic als eerste de aanval in op de grote supermarkten. Nu dreigt hij links en rechts te worden ingehaald door het buitenlands durfkapitaal van de flitsbezorgers.

Het bedrijf van Muller bezorgt boodschappen gratis aan huis, op een vooraf ingepland moment. Dat is een ander model dan de nieuwe flitsbezorgers, die een kleine hoeveelheid boodschappen binnen tien minuten aan de deur afleveren per fiets. Picnic bedient dan ook een ander soort klant dan de flitsbezorgers, zegt Muller.

Zijn klanten bestellen vooral de weekboodschappen, zo ziet hij. "Elke week weer hetzelfde boodschappenlijstje. Het gaat erom dat je de spullen voor de hele week aan huis hebt, voor de laagste prijs." De klanten van Muller bestellen niet elke dag voor tien euro. "Dat werkt niet."

Gezinnen zitten niet op flitsbezorging te wachten, zo verwacht Muller. "Flitsbezorging is prima als je op de bank zit. Je bent voetbal aan het kijken en het bier is op. Dan laat je even koud bier brengen, hartstikke handig. Maar voor gezinnen is dat geen optie. Dat is een hele andere wereld, een hele andere markt."

'Voor normale mensen niet te betalen'

Picnic is vooralsnog niet van plan om ook aan flitsbezorging te doen. "Wij doen het nu superefficiënt. Wij rijden melkboekrondjes." Flitsbezorging is volgens Muller "ongelooflijk kostbaar en niet efficiënt". "Wij willen zorgen dat mensen de laagste prijs betalen en het gratis thuis krijgen. Dan is het voor iedereen haalbaar. Als je een paar euro bezorgkosten betaalt voor een tientje aan boodschappen, dat is voor normale mensen niet te betalen."

Bovendien zou flitsbezorging niet werken voor de grote hoeveelheid boodschappen die Picnic met busjes rondbrengt, zegt Muller. "Zo'n busje heeft 48 kratten. Een flitsbezorger kan nog niet eens één zo'n krat op zijn rug meenemen. Één busje staat voor 48 brommertjes die door de stad gaan rijden. Dat is uiteindelijk niet een model dat werkt. Met het melkboerrondje halen we veel vervoersbewegingen juist uit de stad. Dat heeft de toekomst."

De traditionele supermarkt staat onder druk. Door de komst van flitskoeriers heb je binnen acht minuten een boodschap thuis of waar dan ook. Wie gaat deze strijd om de klant winnen? Kijk donderdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, 22.10 uur op NPO 2 of op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau