main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2021 — 12:31

Kamer wacht stevig debat over Afghanistan: ‘Horen al sinds mei wat daar gaande is’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de evacuatieoperatie in Afghanistan. In dit debat wordt er ingezoomd op de vraag hoe het kon dat Nederland zo laat ingreep met de evacuaties. “We horen al sinds mei wat daar gaande is: dat dorpen worden ingenomen, meisjes worden gedwongen om met Taliban te trouwen, mannen die zogenaamd voor de Taliban moeten vechten, families die massaal op de vlucht zijn”, vertelt Shirin Musa, directeur van Femmes For Freedom in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Musa, die zelf in Pakistan is geboren maar Afghaanse ouders heeft, is in ieder geval niet van plan het debat te volgen. “Ik kan niet tegen dat bureaucratische geneuzel en het ‘van het kastje naar de muur-verhaal'”, zegt ze. “Er zijn landen die veel vroeger zijn begonnen met evacueren dan Nederland.

Het debat zou eigenlijk om 11.30 uur beginnen, maar wordt waarschijnlijk enkele uren uitgesteld. Dit omdat de Kamer opheldering eist van het ministerie van Buitenlandse Zaken over verzoeken die de Nederlandse ambassade in Afghanistan deed over het weghalen van Afghanen die voor Nederland hadden gewerkt, en daardoor mogelijk gevaar liepen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wilde dat de informatie nog vóór het debat naar de Kamer wordt gestuurd. Onder meer VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA steunden zijn verzoek. Om 14.00 uur komt de Kamer opnieuw bijeen om te zien of het debat kan beginnen en of de gevraagde stukken zijn geleverd.

Stukken niet in handen van de Kamer

Aanleiding is een artikel dat de Volkskrant publiceerde. De ambassade in Kabul vroeg het ministerie al in het voorjaar van 2020 om voorbereidingen te treffen om lokale medewerkers te evacueren. Dat blijkt uit mailverkeer dat de krant in heeft gezien. Met die verzoeken werd lange tijd niks gedaan. Deze stukken waren wel in handen van de Volkskrant, maar niet van de Kamer.

Hiernaast kregen de Kamerleden pas dinsdagavond om 22.30 uur antwoord op bijna vijfhonderd vragen. “Meer dan 24 uur te laat”, aldus Kati Piri (PvdA). Zij vindt dat de Kamer haar werk op deze manier niet goed kan doen. Haar voorstel voor uitstel kreeg steun van alle partijen.

Evacuatie

Vooralsnog zijn er tijdens de evacuatie 436 tolken en anderen die voor een internationale militaire missie of politiemissie in Afghanistan hebben gewerkt, inclusief hun gezinsleden, naar Nederland gekomen. Vandaag wordt een groep van vijftig Nederlanders en Afghanen, die over land Pakistan heeft bereikt, met een Nederlands vliegtuig opgehaald uit Islamabad.

Op dit moment zijn er volgens het kabinet “waarschijnlijk” 22 tolken en hun gezinnen achtergebleven in Afghanistan nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt. Ook zitten er nog zeker 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning.

Naast hen willen er nog duizenden Afghanen naar Nederland komen, maar dat is volgens de VVD geen optie. “Ik begrijp dat iedereen daar weg wil, maar de realiteit is gewoon dat we mensen moeten opvangen in de regio”, zegt VDD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in Goedemorgen Nederland. “Er is nog een groep Nederlandse gezinnen en militaire tolken die daar weg moeten. Laten we ons daarop richten en niet op onhaalbare, onuitvoerbare goede bedoelingen. Iemand die een keer twee stenen op elkaar heeft gemetseld op de compound is niet meteen een target voor de Taliban, dus we moeten echt ons hoofd koel houden.”

Volgens Musa lopen mensen die iets voor Nederland gedaan hebben, hoe klein ook, echter wél snel risico. “Afghanen hebben een eercultuur. Als jouw oom, broer of zus iets voor westerse landen heeft gedaan, dan kan je echt gevaar lopen. Er zijn koks geweest, schoonmakers: de Taliban ziet alles wat niet Taliban is als vijand.”

Onafhankelijk onderzoek

Er moet eerst onafhankelijk onderzoek gedaan worden, zo vindt de Kamer. Het voorstel hiervoor gaat CDA-Kamerlid Derk Boswijk doen tijdens het debat en wordt, volgens een rondgang van de NOS, gesteund door meerdere partijen. Volgens Boswijk zijn er fundamentele fouten gemaakt. “Het is heel belangrijk dat het ministerie dat niet zelf gaat onderzoeken. Het moet echt onafhankelijk gebeuren.” Het Kamerlid stelt voor dat bijvoorbeeld oud-rechters of militair-specialisten een onderzoekscommissie vormen.

LEES OOK: Blinken noemt Amerikaanse missie in Afghanistan succesvol: ‘Niet zoals in Saigon’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer