Kamer wacht stevig debat over Afghanistan: ‘Horen al sinds mei wat daar gaande is’
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de evacuatieoperatie in Afghanistan. In dit debat wordt er ingezoomd op de vraag hoe het kon dat Nederland zo laat ingreep met de evacuaties. “We horen al sinds mei wat daar gaande is: dat dorpen worden ingenomen, meisjes worden gedwongen om met Taliban te trouwen, mannen die zogenaamd voor de Taliban moeten vechten, families die massaal op de vlucht zijn”, vertelt Shirin Musa, directeur van Femmes For Freedom in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Musa, die zelf in Pakistan is geboren maar Afghaanse ouders heeft, is in ieder geval niet van plan het debat te volgen. “Ik kan niet tegen dat bureaucratische geneuzel en het ‘van het kastje naar de muur-verhaal'”, zegt ze. “Er zijn landen die veel vroeger zijn begonnen met evacueren dan Nederland.
Het debat zou eigenlijk om 11.30 uur beginnen, maar wordt waarschijnlijk enkele uren uitgesteld. Dit omdat de Kamer opheldering eist van het ministerie van Buitenlandse Zaken over verzoeken die de Nederlandse ambassade in Afghanistan deed over het weghalen van Afghanen die voor Nederland hadden gewerkt, en daardoor mogelijk gevaar liepen.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk wilde dat de informatie nog vóór het debat naar de Kamer wordt gestuurd. Onder meer VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA steunden zijn verzoek. Om 14.00 uur komt de Kamer opnieuw bijeen om te zien of het debat kan beginnen en of de gevraagde stukken zijn geleverd.
Stukken niet in handen van de Kamer
Aanleiding is een artikel dat de Volkskrant publiceerde. De ambassade in Kabul vroeg het ministerie al in het voorjaar van 2020 om voorbereidingen te treffen om lokale medewerkers te evacueren. Dat blijkt uit mailverkeer dat de krant in heeft gezien. Met die verzoeken werd lange tijd niks gedaan. Deze stukken waren wel in handen van de Volkskrant, maar niet van de Kamer.
Hiernaast kregen de Kamerleden pas dinsdagavond om 22.30 uur antwoord op bijna vijfhonderd vragen. “Meer dan 24 uur te laat”, aldus Kati Piri (PvdA). Zij vindt dat de Kamer haar werk op deze manier niet goed kan doen. Haar voorstel voor uitstel kreeg steun van alle partijen.
Evacuatie
Vooralsnog zijn er tijdens de evacuatie 436 tolken en anderen die voor een internationale militaire missie of politiemissie in Afghanistan hebben gewerkt, inclusief hun gezinsleden, naar Nederland gekomen. Vandaag wordt een groep van vijftig Nederlanders en Afghanen, die over land Pakistan heeft bereikt, met een Nederlands vliegtuig opgehaald uit Islamabad.
Op dit moment zijn er volgens het kabinet “waarschijnlijk” 22 tolken en hun gezinnen achtergebleven in Afghanistan nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt. Ook zitten er nog zeker 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning.
Naast hen willen er nog duizenden Afghanen naar Nederland komen, maar dat is volgens de VVD geen optie. “Ik begrijp dat iedereen daar weg wil, maar de realiteit is gewoon dat we mensen moeten opvangen in de regio”, zegt VDD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in Goedemorgen Nederland. “Er is nog een groep Nederlandse gezinnen en militaire tolken die daar weg moeten. Laten we ons daarop richten en niet op onhaalbare, onuitvoerbare goede bedoelingen. Iemand die een keer twee stenen op elkaar heeft gemetseld op de compound is niet meteen een target voor de Taliban, dus we moeten echt ons hoofd koel houden.”
Volgens Musa lopen mensen die iets voor Nederland gedaan hebben, hoe klein ook, echter wél snel risico. “Afghanen hebben een eercultuur. Als jouw oom, broer of zus iets voor westerse landen heeft gedaan, dan kan je echt gevaar lopen. Er zijn koks geweest, schoonmakers: de Taliban ziet alles wat niet Taliban is als vijand.”
Onafhankelijk onderzoek
Er moet eerst onafhankelijk onderzoek gedaan worden, zo vindt de Kamer. Het voorstel hiervoor gaat CDA-Kamerlid Derk Boswijk doen tijdens het debat en wordt, volgens een rondgang van de NOS, gesteund door meerdere partijen. Volgens Boswijk zijn er fundamentele fouten gemaakt. “Het is heel belangrijk dat het ministerie dat niet zelf gaat onderzoeken. Het moet echt onafhankelijk gebeuren.” Het Kamerlid stelt voor dat bijvoorbeeld oud-rechters of militair-specialisten een onderzoekscommissie vormen.
LEES OOK: Blinken noemt Amerikaanse missie in Afghanistan succesvol: ‘Niet zoals in Saigon’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Partijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker pleit voor het afschaffen van massale politieaanwezigheid bij wedstrijden in het betaald voetbal. Aanleiding zijn de tekorten in het…
Lees meerWe zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…
Lees meerDonald Trump heeft in het veelbesproken verkiezingsdebat gezichtsverlies geleden, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kamala Harris trok fel van leer…
Lees meerPVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meerEen veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…
Lees meerAgenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…
Lees meer